Hlavní obsah

Hamáček: Zpřísnění teď není na stole. Nemá smysl měnit to po pěti dnech

Novinky, Klára Beranová
Praha

Zpřísňování opatření proti koronaviru v souvislosti se zhoršením skóre systému PES není podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nyní na stole. Mírnější pravidla, která platí od čtvrtka, nemá podle něj smysl měnit po pěti dnech - mohlo by to vyvolat zmatek. Podle něj je třeba celou situaci důkladně prozkoumat a teprve v případě špatného vývoje zpřísňovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Rozvolňování platí jenom chvilku. Měli bychom působit předvídavě. Teď není na stole, že bychom na vládě projednávali zpřísnění. Očekávám spíše debatu, jak dál,“ uvedl Hamáček před pondělním zasedáním kabinetu.

Hamáček: Vánoce budou na stupni tři, situace se nelepší tak rychle

Domácí

Mírnější opatření platí teprve od čtvrtka - otevřely se například obchody, restaurace nebo kadeřnictví. „Já jsem vždy byl opatrný. Pokud bychom ale opatření nyní upravili, tak bychom jen vytvořili zmatek,“ dodal ministr.

Poznamenal také, že zvýšení indexu rizika v rámci protiepidemického systému PES není reakcí na čtvrteční rozvolnění.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

„Pokud číslo roste, je to reakce na něco, co se událo před 14 dny. To může souviset s tím, že s přechodem Česka do stupně čtyři jsme zaznamenávali, že nálada ve společnosti byla napjatá a dodržování těch opatření nebylo vždy stoprocentní,“ řekl.

x

Šéf ČSSD: Musíme to prozkoumat

Namístě je podle Hamáčka nejprve celou situaci prozkoumat. „Pokud by se ukázalo, že to opravdu jde špatným směrem, tak bychom ta opatření museli nějak upravit,“ nastínil.

Na úrovni 3. stupně se index s 57 body držel 13 dní. V posledních dvou dnech ale vzrostl na 64 bodů, což odpovídá přísnějšímu, čtvrtému stupni. S ním je spojeno opětovné uzavření obchodů, restaurací i všech služeb.

Rážová: Návrat ke čtvrtému stupni rizika je velmi reálný

Koronavirus

Podle pravidel, která dříve představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), může kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) přistoupit ke zpřísnění opatření poté, co se index dostane na tři dny do vyššího pásma. Tak by to mohlo být již v úterý. „Nikde ale není specifikováno, že to musí být čtvrtý den,” dodal Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám