Hlavní obsah

Rezignace vedení a mimořádný sjezd, žádá ostravská ČSSD

Právo, ČTK, plk

Za volební neúspěch ČSSD je zodpovědné celé grémium strany, usnesli se členové okresního výkonného výboru sociální demokracie v Ostravě. Zároveň požadují co nejrychlejší svolání mimořádného stranického sjezdu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„S politováním sledujeme vývoj posledních dní, kdy ČSSD pod vedením přátel Zaorálka, Chovance a Sobotky přišla o více než polovinu voličů oproti roku 2013,“ tlumočil názor okresního výboru jeho místopředseda Adam Rykala a pokračoval: „Za tento výsledek nese odpovědnost celé grémium ČSSD včetně krajských lídrů, kteří nebyli schopni dostát svým dřívějším slibům, vedoucím k získání adekvátního volebního výsledku.“

ČSSD Ostrava proto vyzvala vedení strany, aby svolalo mimořádný sjezd, a to v nejkratším možném termínu, který umožňují stanovy ČSSD. „Žádáme, aby na sjezdu rezignovali všichni členové grémia a bylo zvoleno nové silné vedení, které stranu spojí a dovede k lepšímu výsledku v komunálních volbách v roce 2018,“ uvedl Rykala. Okresní výkonný výbor v Ostravě také žádá o svolání ÚVV ČSSD, a to do 12. listopadu.

Sjezd v únoru, zní z jihomoravské ČSSD

S požadavkem na svolání mimořádného sjezdu a rezignace vedení strany přišla ve čtvrtek také jihomoravská ČSSD. Sjezd by se měl konat nejpozději v únoru. Sociální demokracie by měla podle jihomoravské organizace odejít do opozice.

ČSSD v říjnových sněmovních volbách zaznamenala velký propad, když získala 7,27 procenta hlasů. Před čtyřmi lety volby vyhrála s více než dvacetiprocentní podporou voličů a poté vytvořila koalici s ANO a KDU-ČSL. Tehdy získala 50 mandátů, nyní jich má 15.

Reklama

Výběr článků

Načítám