Hlavní obsah

Respirátory budou povinné od čtvrtka. Podomácku ušité roušky končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí schválila povinné nošení respirátorů, nanoroušek či dvou chirurgických na místech, kde se shlukuje více lidí. Nové pravidlo bude platit od čtvrtka, původně mělo ke zpřísnění dojít od úterý.

Jan Blatný: Respirátory budou povinné od čtvrtka 25. únoraVideo: ČTK

 
Článek

Kvalitnější ochranu dýchacích cest budou muset lidé nosit nově v obchodech, provozovnách služeb, v prostředcích i na zastávkách veřejné dopravy nebo v ambulancích.

Povinné budou také v autech, pokud v nich cestují členové z více domácností. „Všichni si uvědomujeme, že je potřeba zefektivit opatření,” sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Přehledně: Co se od čtvrtka změní

Domácí

Výjimky budou platit podobné jako u nošení roušek, například pro malé děti. „Pro ně nejsou respirátory k dispozici,” dodal Blatný s tím, že výjimku mají děti do 15 let. Respirátory pro ně nejsou povinné, podomácku vyrobené látkové roušky ale nejsou možné.

V ostatních vnitřních prostorech budov mimo bydliště či ubytování a venku blíže než dva metry k lidem mimo vlastní domácnost lze ještě do konce února nosit podomácku vyrobenou látkovou roušku, od března bude podle Blatného i tam povinná chirurgická rouška či respirátor

Povinné respirátory mohou rodinu stát přes dva tisíce měsíčně

Ekonomika

Zpřísnění u roušek oznámil Blatný již minulý týden s tím, že právě v pondělí vláda upřesní, kde všude budou muset lidé povinně nosit respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky na sobě.

Důvodem pro zpřísnění je zhoršující se epidemiologická situace. Například v neděli přibylo 4002 nakažených, což je o 1100 více než před týdnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám