Hlavní obsah

Ředitel vinohradské nemocnice zatím nežádal o prověrku

Praha

Nedávno jmenovaný ředitel vinohradské nemocnice Jan Votava zatím nepožádal o bezpečnostní prověrku, kterou musí všichni šéfové státem řízených nemocnic mít. Mimo jiné kvůli zadávání větších veřejných zakázek. Právu to potvrdil Národní bezpečnostní úřad. Podle mluvčí nemocnice je Votava ve funkci teprve krátce a řešil zatím provozní věci. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že o ni požádá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Votava

Článek

„Pan ředitel je ve funkci čtrnáctý den. V tuto chvíli je prioritou zajištění chodu nemocnice. Ve věci bezpečností prověrky bude samozřejmě postupovat dle platné legislativy,“ reagovala ve čtvrtek mluvčí FN Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Nemocnici Votava přechodně vedl od konce ledna, kdy skončil jeho předchůdce, exministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Tehdy byl vedením jakožto náměstek pro léčebně-preventivní péči pověřen dočasně. O tom, že uspěl ve výběrovém řízení na ředitele, psala média koncem března. Odborná komise ho doporučila ministru zdravotnictví ke schválení třetí týden v březnu. Jmenován byl 1. dubna.

Votava se v pátek ujme vedení vinohradské nemocnice

Domácí

„Nejde to dát jako podmínku výběrového řízení, ale určitě si ji (prověrku) bude muset udělat,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Vycházel jsem z toho, jak dopadlo výběrové řízení a jak rozhodla komise. Panu řediteli jsem dal v podstatě jediné zadání. Chci, aby výběrová řízení ve vinohradské nemocnici probíhala férově. A nechci, aby kdokoliv, kdo se podílel na čemkoliv, co nebylo čisté, se na vedení nemocnice podílel dál. Slíbil, že pro to udělá maximum,“ dodal.

Opakované problémy

Bezpečnostní prověrku na nejnižší stupeň musí mít šéfové přímo řízených nemocnic od srpna 2019. Podle NBÚ ale neexistuje lhůta, do kdy od nástupu o ni musí dotyčný požádat. Do jejího získání nesmí vykonávat „citlivou činnost“. V praxi to podle expertů znamená, že by neměl mít přístup k důvěrné dokumentaci a nesmí uzavírat kontrakty či společné nákupy převyšující 300 milionů korun.

S prověrkou měli někteří problém už dříve. Od podzimu 2019 vedl vinohradskou nemocnici Petr Arenberger. Na to, že osvědčení nemá, se přišlo až poté, co se stal ministrem na jaře 2021. Požádat o ni měl podle tehdejšího šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) v červnu téhož roku. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v roce 2020 prověrku nezískal vůbec, ve funkci poté skončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám