Hlavní obsah

Rážová: Krematoria mají dostatečnou kapacitu. Ostrava má problémy i mimo covid

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty zemřelých za poslední týdny jsou rekordní. To dělá problém českým krematoriím, která nestíhají. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové jsou ale kapacity dostatečné a problém je pouze v Moravskoslezském kraji. Tam prý bývá kritická situace i mimo covid.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Článek

„Kapacita krematorií v České republice je celkově dostatečná. Bohužel jsou kraje, konkrétně jeden kraj, a to Moravskoslezský, který má jedno krematorium na celý kraj. Situace tam je samozřejmě kritická, ale ta v Moravskoslezském kraji bývá kritická i při výskytu jiných onemocnění. Musí se to prostě řešit výpomocí,” prohlásila na tradiční páteční tiskové konferenci k hodnocení vývoje epidemie hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) doplnil, že krematoria si mezi sebou pomáhají, a v případě potřeby je tak možné nebožtíka převézt do méně vytíženého krematoria.

Problémy má více krematorií

Podle dřívějších vyjádření ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) za současnou kitickou situaci v ostravském krematoriu, které je vlastněno městem, může covid. Nestačí už ani nově nakoupené chladicí boxy.

Krematoria nestíhají, mrtví se budou převážet

Koronavirus

„Dlouhodobé řešení spočívá v tom, že musíme zvládnout epidemii covidu-19. Vzhledem k tomu, že se na to nelze příliš spolehnout, tak jsme se rozhodli letos do krematoria nainstalovat čtvrtou pec,“ řekl nedávno Právu primátor s tím, že už nyní je ale ostravské krematorium největším takovým zařízením v Česku.

Jak před pár dny napsalo Právo, na své hranice naráží například i brněnské krematorium, kde se denně zpopelňuje 35 až 40 lidí a celkové množství zpopelněných se za poslední čtrtletí navýšilo o 60 procent.

V moravských krematoriích to začíná být kritické

Domácí

Na statistikách úmrtnosti se epidemie covidu z velké části podepisuje. V listopadu ale zemřely oproti minulým rokům stovky lidí navíc i z jiných důvodů. Rážová upozornila, že zemřelé na covid je možné pohřbívat i do země, nejen žehem, jak stanovuje zákon u řady jiných vysoce infekčních onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám