Hlavní obsah

Rath se nenechá očkovat proti prasečí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha lze očekávat, že na podzim v Česku onemocní tzv. prasečí chřipkou tisíce lidí. Rath ale zároveň dodal, že v případě tohoto onemocnění se v drtivé většině případů pacient uzdraví za čtyři až pět dní a nic mu nehrozí. Prozradil také, že se nenechá proti prasečí chřipce očkovat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ne, nenechám se očkovat proti žádné chřipce, tvrdí David Rath (ČSSD).

Článek

„Jistě lze předpokládat, že na podzim budou tisíce lidí, možná i statisíce lidí, které tuto chřipku prodělají v ČR. Protože klinicky ji skoro nepoznáte od té běžné sezónní chřipky a podobných virových onemocnění. Ten průběh je velmi podobný,“ prohlásil v úterý Rath na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Podle Ratha se v drtivé většině případů za pár dní pacient uzdraví bez následků. „A podobné jsou i klinické výsledky. To znamená, že v drtivé většině případů ten člověk za čtyři, pět dní je zase zdráv a nic mu nehrozí,“ sdělil. Úmrtnost na prasečí chřipku je podle něj identická s tou na běžnou chřipku.

Úmrtí navíc podle Ratha připadají na vrub komplikacím především v případech, kdy jde o jinak těžce nemocné lidi. Chřipka je podle něj pro takové pacienty poslední kapkou „do přeplněné číše podlomeného zdraví“. Rath přitom prozradil, že se v posledních letech už proti chřipce nenechává očkovat. „Mohu vás ubezpečit, že se letos nenechám očkovat ani proti prasečí chřipce,“ prohlásil Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám