Hlavní obsah

Rakouský kancléř v Česku podpořil rozšíření ropovodu TAL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika by mohla dále snížit závislost na ruské ropě. Rakouský kancléř Karl Nehammer je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připraven podpořit rozšíření kapacity ropovodu TAL. Transalpinským ropovodem proudí surovina z italského Terstu do střední Evropy. Fiala v úterý přivítal Nehammera na jednání v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rakouský premiér Karl Nehammer (vpravo) přijel s premiérem Petrem Fialou.

Článek

„Velmi oceňuji, že pan kancléř je připraven svou autoritou podpořit naši snahu o rozšíření ropovodu TAL, abychom měli do budoucna zajištěnu dostatečnou kapacitu ropy v případě, že by z jakýchkoli důvodů ropa z Ruska nemohla být pro Českou republiku využita,“ řekl Fiala.

O větším využití ropovodu TAL se mluví v souvislosti s možným unijním embargem na dovoz ropy z Ruska, která do ČR proudí zejména ropovodem Družba. Na TAL je Česká republika napojena přes produktovod IKL. Z něj loni Česko pokrylo zhruba 51 procent dovozu ropy, který činil 6,8 milionu tun, vyplývá ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa

Zvýšení dodávek až o šest milionů tun by mělo být možné po úpravách.  V minulosti ropovod přepravoval až 42 milionů tun ropy ročně, v uplynulých dvou letech to bylo do 38 milionů tun.

Solidarita u plynu

Státníci hovořili také o možnostech snižování závislosti na ruském plynu, která je v obou zemích vysoká. „Shodli jsme se na nutnosti spolupracovat se zeměmi, které mohou budovat, rozšiřovat kapacity a budovat nové LNG terminály,“ řekl Fiala.

Rakousko je podle něj ve specifické situaci, neboť má jednu z největších kapacit zásobníků plynu v Evropě. „Bavili jsme se i o tom, jak by bylo možné pro Českou republiku kapacitu využít. To je otázka ne úplně jen politická, protože zásobníky jsou v soukromém majetku a je potřeba jednat i s těmi vlastníky,“ dodal český premiér.

Síkela pracuje na zvláštním energetickém tarifu. Roli bude hrát spotřeba

Ekonomika

Pokud by z jakýchkoli důvodů došlo k rychlému ukončení ruských dodávek plynu do Evropy před vybudováním alternativních kapacit, bude podle Fialy nezbytná solidarita dalších evropských zemí vůči těm, které jsou na konci plynových vedení, nemají přístavy a možnost samy situaci řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám