Hlavní obsah

Rakousko dál rozvolňuje, Česko ne. Netroufám si už do toho mluvit, říká Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se epidemiologická situace v sousedním Rakousku blíží české, jižní sousedé od 22. července sundají roušky v obchodech a dále rozvolní. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Novinky uvedl, že si po zkušenostech z minulého roku netroufá do uvolňování opatření mluvit. Hlavní slovo mají podle něj odborníci v čele s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Ta je však aktuálně proti dalšímu uvolňování opatření.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Votěch

Článek

„My jdeme naší cestou a musí to říct paní (Pavla) Svrčinová a pan ministr zdravotnictví (Adam Vojtěch za ANO). Po zkušenostech z minulého srpna, kdy to bylo všechno dezinterpretováno, si do toho netroufám mluvit,“ řekl Babiš s tím, že další rozvolňovací plány jsou výhradně na epidemiolozích.

Očkovaní mohou soutěžit o iPhone či tenisky, láká Babiš do nových center

Domácí

Na druhou stranu však Babiš v posledních dnech mluví o možnostech, jak lidi k očkování motivovat. „Pokud stále platí, že v barech není povolena hudba, řekl bych fajn a pustil bych hudbu, ale jenom pro ty, kteří jsou dvakrát očkování. Ale to jsou jenom nějaké moje nápady,“ uvedl například.

Svrčinová: Nechceme riskovat zhoršení

Novinky se proto obrátily také na hlavní hygieničku Svrčinovou, která působí při ministerstvu zdravotnictví, zda si dovede představit alespoň zrušení povinnosti nosit roušky v obchodech.

Svrčinová odpověděla, že o tom kvůli aktuální epidemiologické situaci nyní neuvažuje. „Jedná se o místa, kde dochází k vysoké koncentraci osob, a vzniká tak prostor pro šíření nákazy. Vzhledem k šíření mutace delta chceme zůstat i nadále obezřetní a nechceme riskovat možné zhoršení,“ odpověděla Novinkám.

Přestat řešit koronavirus jako v Británii? Podle politiků v Česku zatím nereálné

Domácí

Vojtěch: Nejprve zvýšit proočkovanost

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) již dříve podotkl, že bychom měli s širším rozvolňováním opatření vyčkat do chvíle, kdy bude míra proočkovanosti srovnatelná s dalšími západními státy.

Odkazoval přitom na rozhodnutí britské vlády, která oznámila ukončení všech protiepidemických opatření. „Velká Británie je v jiné situace než Česká republika. A za mě ten přístup není prozřetelný. I když se podíváte na vyjádření britských vědců, jsou k rozhodnutí pana premiéra (Borise) Johnsona poměrně negativně naladěni,“ řekl Vojtěch Novinkám.

Rakousko plánuje za dva týdny zrušit roušky v obchodech

Evropa

Nicméně epidemiologické situace v sousedním Rakousku se přibližuje vývoji v ČR. Pokud jde o počet naočkovaných, obdrželo v ČR obě dávky více než 35 procent obyvatel, což je zhruba o 6 procent méně než v Rakousku.

Zároveň v uplynulých sedmi dnech v Česku připadá na 100 tisíc obyvatel zhruba 13 nakažených, což je oproti neděli mírný nárůst. V Rakousku hodnota v uplynulém týdnu rovněž slabě vzrostla, a to na 8,9.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) nicméně stále trvá na tom, že se k 22. červenci zruší povinnost nosit roušky v obchodech. Dále bude v tento den v oblasti gastronomie zrušena povinnost registrací. A také vstup na diskotéku bude nově bez nutnosti prokázat se provedeným očkováním, negativním testem nebo proděláním covidu-19, na místě nebudou ani kapacitní omezení.

Smejkal: Neočkované v Česku si virus najde

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám