Hlavní obsah

Rakouské hraniční kontroly kvůli covidu na jihu Čech nezdržují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez zdržení zatím projedou vozidla z České republiky do Rakouska, které kvůli sílící koronavirové pandemii od půlnoci zavedlo kontroly na hranicích. Provoz je plynulý a před přechody na jihu Čech se kolony netvoří. V sobotu dopoledne to řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Kvůli vysokému výskytu koronavirových infekcí v České republice a na Slovensku obnovilo Rakousko od půlnoci na 9. ledna 2021 kontroly na hranicích.

Článek

„Namátkově kontrolujeme i ve vnitrozemí, což ale platí delší dobu. Na hranicích nikoho nemáme,” uvedl. Na exponovaném přechodu v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku, kudy jezdí velká část tranzitní dopravy do Rakouska, byl dopoledne provoz minimální. Kontroly na rakouské straně proto nijak nenarušovaly jeho plynulost.

V Česku přibylo v pátek 13 029 potvrzených případů nemoci covid-19, proti čtvrtku jich bylo zhruba o 1800 méně. S nákazou se aktuálně v zemi potýká 132 725 lidí, což je dosud nejvíc.

Od začátku epidemie je podle oficiálních údajů potvrzeno 822 716 nákaz. V Rakousku s méně obyvateli je kumulativní počet nemocných od začátku nákazy 379 071 případů. V obou zemí vlády zavedly přísná opatření, jež mají zamezit šíření covidu.

Od příštího týdne bude omezen počet hraničních přechodů s Rakouskem. Cestující do Rakouska z České republiky a Slovenska musejí nadále podepisovat prohlášení, že se uchýlí do karantény, jinak jim může být vstup zamítnut. Pro pendlery a nákladní dopravu ale platí výjimky. Pendleři nepotřebují negativní test ani nemusejí projít karanténou. Musejí však při příjezdu prokázat, že mají v Rakousku zaměstnavatele.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na snímku z rána 9. ledna 2021 je kontrola na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakousko zavádí kontroly na hranicích

Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu zavede kvůli sílící koronavirové pandemii kontroly na hranicích. Příští týden pak bude omezen počet hraničních přechodů....

Výběr článků

Načítám