Hlavní obsah

Alpy měly před 6000 lety méně ledovců než dnes, tvrdí nová studie

– Benátky (Itálie)

Alpy měly před šesti tisíci lety pravděpodobně výrazně méně ledovců než dnes. Zmiňuje to studie vědců z benátské univerzity Ca´Foscari, univerzity v Bernu a rakouské akademie věd. Podle autorů studie ledovce pokrývaly během celého holocénu pouze alpské vrcholy v nadmořské výšce 4000 metrů a více, napsala s odkazem na odborníky agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na oblast Weissseespitze (Cima del Lago Bianco)

Článek

Vědci svou studii založili na zkoumání stáří vzorků ledu odebraného z hloubky ledovce Weissseespitze (Cima del Lago Bianco), který se nachází na rakousko-italském pomezí ve výšce 3518 metrů nad mořem.

„Protože tento led se vytvořil jako první, stanovit jeho stáří může určit období, kdy led na vrcholu chyběl,” uvedli badatelé ve studii, kterou zveřejnil specializovaný časopis Scientific Reports.

Čínské ledovce tají šokujícím tempem

Věda a školy

Za použití uhlíkové metody došli vědci k závěru, že led se na vrcholu vytvořil před zhruba 5900 lety. Podle výzkumníků je tak pravděpodobné, že alpské vrchy do 4000 metrů nadmořské výšky nebyly do té doby pokryty ledovcem.

Vývoj ledovců je podle autorů studie významným ukazatelem pro sledování změn klimatu. Podle nich během holocénu neboli období, které začalo před zhruba 11 700 lety, ledovce pod 4000 metrů nadmořské výšky střídavě tály a přibývaly. Po celý holocén se ledovce v Alpách držely pouze ve výšce 4000 metrů nad mořem a více.

Ledovec se mohl začít formovat v době smrti Ötziho

Výzkumné vzorky byly odebrány nedaleko místa, kde bylo v roce 1991 nalezeno mumifikované tělo ledového muže Ötziho. Stáří těla se odhaduje na 5300 let. Podle vědců je možné, že v době, kdy Ötzi zemřel, se v oblasti začínal rychle tvořit ledovec. Ostatky muže zůstaly tisíce let v relativně zachovalém stavu právě díky tomu, že byly uchovány v ledu.

Případ starý pět tisíc let: Kdo zabil Ötziho?

Věda a školy

Dříve vydané studie uvádějí, že části alpských ledovců hrozí kvůli růstu teplot a změnám klimatu rychlé tání. Podle výzkumu zveřejněného na začátku prosince se v průběhu století zvýší nadmořská výška tání ledovců ze současných 3234 metrů až na 3880 metrů. Pokud by se tak stalo, Alpy by do konce 21. století ztratily velkou část dnes existujících ledovců.

Experti z Aberystwythské univerzity ve Walesu konkrétně varují, že do konce století bychom mohli v důsledku změn klimatu přijít až o 92 procent ledovců v Alpách.

Do konce století mohou všechny alpské ledovce zmizet, varují vědci

Věda a školy

Alpy nyní disponují zhruba čtyřmi tisícovkami známých ledovců, a to i kolem populárních lyžařských středisek, jako je např. Zermatt ve Švýcarsku s ledovcem na hoře Klein Matterhorn či Tignes ve Francii s ledovcem Le Grande Motte.

Nové výzkumy ale naznačují, že prakticky všechny ledovce při těchto střediscích mohou v následujících desetiletích nakonec téměř zcela zmizet. Zkáza hrozí i třeba rakouskému ledovci Hintertux v Zillertalských Alpách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám