Hlavní obsah

Půta výzvou popudil koalici

Výzva Starostů pro Liberecký kraj (SLK) v čele s hejtmanem Martinem Půtou, aby vláda důsledněji řešila dopady růstu cen energií a paliv, koaliční špičky popudila. Hnutí coby součást vládního STAN jako by svou rétorikou kopírovalo opozici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Půta na sněmu STAN.

Článek

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) minulý týden vyzvali vládu, aby začala bez odkladu důrazněji řešit přímé i nepřímé dopady cen energií a pohonných hmot na životy stále větší části obyvatel a fungování především malých a středních podniků. Výzvu schválili na sněmu hnutí.

Inspirací budiž vhodná řešení přijatá ostatními státy Evropské unie, řekl liberecký hejtman a znovuzvolený předseda hnutí Martin Půta. Hnutí SLK je samostatné a spolupracuje s vládním STAN.

Půta, který je členem předsednictva STAN, odmítl obsah dopisu vládě zveřejnit, ale připustil, že konkrétní návrh v něm jeho hnutí SLK kabinetu nepředkládá.

„O tom musí rozhodnout vláda. Sedí tam hodně rozumných lidí, kteří to chápou. Je to hlavně apel na rychlost, aby se s opatřeními nečekalo. Je třeba lidem dát naději. Teď jim chodí vyúčtování za energie a pro celou řadu z nich je to šokující situace. Potřebují vědět, že je v tom vláda nenechá,“ řekl Právu.

Úsporný energetický tarif se nebude vztahovat na dodávky tepla z tepláren

Ekonomika

Vyřiďte si to v hnutí STAN

„Máme tady Frýdlantsko, Tanvaldsko, kde je průměrný plat pro drtivou většinu obyvatel nedostižným snem. A na ty ta současná krize dopadá hůř než na větší část lidí ve velkoměstech,“ uvedl.

Teď lidem chodí vyúčtování za energie. Potřebují vědět, že je v tom vláda nenechá
Martin Půta

Koaliční politici se na Půtu zlobí. „To je podle mého nesolidní a neférové. Zejména ve chvíli, kdy víme, že sociální energetický tarif připravuje ministr ze STAN,“ řekl Právu předseda klubu ODS Marek Benda s odkazem na ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN). Podle Bendy se Půta příliš soustředí na sebe a měl by s vládou více držet basu.

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová uvedla, že Půta měl své výhrady říci vládě přímo. „Odmítám, že nic neděláme. Zvedáme sociální dávky. Může o ně žádat čím dál víc lidí. Připravuje se úsporný tarif, který má pomoci lidem zvládat vysoké ceny energií, a hlavně se připravujeme na příští topnou sezonu, aby bylo čím topit,“ řekla Právu.

Fiala: PKN Orlen přislíbil miliardové investice do české energetiky

Ekonomika

Také podle šéfa výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) není Půtova kritika moc fér. „Jeden z klíčových ministrů, který má na starosti energetiku, je pan Síkela za hnutí STAN, tak mi to přijde paradoxní,“ podotkl pro Právo Benešík.

Vláda se prý pomáhat snaží, ale některé věci ovlivnit nedokáže. „Mluvím s kolegy napříč Evropou a všude jsou vlády kritizovány, že krizi neřeší,“ poznamenal.

Krajské hnutí SLK v dopise apeluje, aby se vláda zabývala i situací malých a středních podniků, což je v gesci Síkely. „Pro to musí být společný postup vlády, těžko by to zařídil jeden ministr. Víme, že se na návrhu pracuje. Tohle je apel, který dostali i předsedové všech koaličních stran. Důležitá není jen forma a obsah, ale i rychlost, se kterou vláda přijde,“ řekl Půta.

Výbory Evropského parlamentu odmítly dočasné označení jádra a plynu za ekologické zdroje energie

Ekonomika

Pro jeho iniciativu nemá pochopení jihomoravský hejtman za lidovce Jan Grolich. „V KDU-ČSL o podobných aktivitách neuvažujeme. Ve vládě máme své ministry, a když máme problém, tak to řešíme přímo s nimi, a ne nějakými proklamacemi. Je třeba odlišit, že to nedělá kraj, ale lokální sdružení,“ sdělil Právu.

Podle něj je překvapivé, že SLK neřeší potíže po stranické linii, když může. „Asi to souvislost s blížícími se komunálními volbami má,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám