Hlavní obsah

Fiala: PKN Orlen přislíbil miliardové investice do české energetiky

Aktualizováno

Polská petrochemická společnost PKN Orlen přislíbila podle premiéra Petra Fialy (ODS) investice do české energetiky přes deset miliard korun. Investice mají souviset mimo jiné s navýšením kapacity výroby. Fiala to ve středu uvedl na Twitteru. Se zástupci společnosti premiér také hovořil o spolupráci při vývoji malých a středních modulárních reaktorů. PKN Orlen patří český Orlen Unipetrol.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

"Na jednání se společností PKN Orlen jsme se bavili o několika projektech v oblasti energetiky, ale klíčová byla diskuse o zajištění dostatku ropy a zejména nafty a benzinu pro český trh," uvedl dále Fiala. Orlen podle něj přislíbil také otevřenější informování o své cenové politice.

Petrochemický holding Orlen Unipetrol investuje v ČR pravidelně. Například za první čtvrtletí letošního roku investoval 2,4 miliardy korun, meziročně o jednu miliardu korun více. Za celý loňský rok investoval Orlen Unipetrol 8,5 miliardy korun.

Směřovaly do pokračující modernizace výrobních technologií v obou rafineriích v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, revitalizace jednotky parciální oxidace vodíku, výstavby nové jednotky na výrobu kapalného uhlovodíku DCPD, výstavby jedenácté krakovací pece etylenové jednotky a rozvoje maloobchodní sítě čerpacích stanic v Česku a na Slovensku.

Polsko a Maďarsko si drží podíl v rafinériích. Český Unipetrol prodala Špidlova vláda

Ekonomika

Kromě Fialy se jednání s PKN Orlen zúčastnili podle mluvčího vlády Václava Smolky také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu.

Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinerie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Orlen Unipetrol zaměstnává téměř 5000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám