Hlavní obsah

Psi cvičení na covid v Ruzyni nepomáhají, kvůli jihoafrické mutaci je tým v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od listopadu trénuje Celní správa své psy na detekování lidí nakažených koronavirem. Psi měli být nejprve začátkem roku a poté v polovině března nasazeni na pražské letiště Václava Havla. Zatím se do služby ale nedostali. Kvůli jihoafrické mutaci jsou jejich psovodi v karanténě, jeden ze šestice psů se navíc zranil.

Foto: Novinky

psi vyčmuchají covid

Článek

Psi měli pomáhat při namátkových kontrolách cestujících z rizikových zemí na pražském letišti v Ruzyni, později i v domovech pro seniory. „Mysleli jsme, že bude výcvik rychlejší, v praxi se ale ukázalo, že je třeba sehnat dostatek vzorků,” popsala jeden z důvodů zpoždění Hana Prudičová, mluvčí Generálního ředitelství cel (GŘC).

Vzorky v podobě použitých roušek nebo stěru z kůže získala Celní správa ve spolupráci s nemocnicí v Motole od dobrovolníků. Od zahájení výcviku se jich použilo kolem šesti a půl tisíce. Kromě toho se musela podle Prudičové navázat spolupráci jak s letištěm, tak s pražskou Hygienickou stanicí. „Musela se proto upravit metodika a bezpečnost postupu při vlastní kontrole,“ dodala.

Služební psi Celní správy umí vyčmuchat covid-19. Pracovat budou na letištiVideo: Novinky

Ke konci minulého měsíce bylo vše připravené a šestice služebních psů procházela finální fází výcviku. „Do čtrnácti dnů bychom chtěli vyzkoušet první ostrou kontrolu z vytipovaného letu. Bude se to určitě týkat letů mimo schengenský prostor a mimo unijních letů ze zemí, které budou na základě mapy ministerstva zahraničí detekovány jako vysoce rizikové,“ řekl tehdy Novinkám ředitel odboru dohledu GŘC Petr Müller.

Jihoafrickou mutaci psi neodhalili

Na letiště už se od té doby psí pomocníci podívali a jednu kontrolu pasažérů přilétajících ze Zanzibaru si vyzkoušeli. K jejich ostrému nasazení ale zatím nedošlo. U šesti pracovníků libereckého Výcvikového střediska služební kynologie se totiž předminulý týden zjistila nákaza jihoafrickou mutací.

Na Liberecku se šíří jihoafrická mutace viru

Domácí

Pozitivní test s touto mutací měl po příletu i jeden z pasažérů letu ze Zanzibaru, který celníci kontrolovali. Jeho nákaza se však projevila až čtyři dny po příletu. Psi ani PCR test, který byl podmínkou pro vstup do Česka, onemocnění pasažéra neodhalily.

Že by se proto pracovníci kynologie nakazili právě od něj, Prudičová popírá. „Při kontrole cestujících služebními psy na vyhledávání onemocnění covid-19 na Letišti Václava Havla Praha jsou vždy dodržována veškerá bezpečnostní opatření a stanovená pravidla. Pracovníci celní správy jsou vybaveni ochrannými obleky, rukavicemi, respirátory, štíty a používají dezinfekci,“ dodává.

Foto: Novinky

Šestice psů Celní správy bude ve výcviku pokračovat od příštího týdne.

Ačkoliv covid v souvislosti s jihoafrickou mutací nemá podle Prudičové ani jeden z pražských psovodů trénujících čtyřnohé pomocníky na rozpoznání covidu, i jim byla nařízena povinná karanténa a ve výcviku psů tak nyní nemohou pokračovat.

Na letišti budou covid odhalovat psí čenichy

Koronavirus

V karanténě nesouvisející s koronavirovým onemocněním je také jeden ze šesti psů, který měl zdravotní úraz a z tréninku vypadl, aby se mohl léčit. Protože je výcvik služebních psů velmi specifický proti trénování psího čichu na drogy či cigarety, není nikdo, kdo by je v těchto situacích nahradil. Nezbývá tak než počkat, až se se celý tým uzdraví.

Ve výcviku plánuje Celní správa pokračovat v příštím týdnu. Po delší pauze ale potrvá, než si psí čenichy opět zvyknou a dostanou se zpět do pracovního režimu. Kdy tak budou vycvičení psi nasazeni na ostré pravidelné letištní kontroly, není zatím podle Prudičové jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám