Hlavní obsah

První tornádem poničené domy jdou k zemi. Bude jich více než sto

Nejméně 115 domů bude podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) nutné zbourat v obcích postižených tornádem. Číslo se může ještě zvyšovat. Některé zdi v Mikulčicích jdou k zemi už nyní.

Demolice v Mikulčicích

 
Článek

Obce buď bourají samy, protože by torza staveb mohla ohrozit lidi, nebo je rozebírají samotní majitelé objektů. Pokud demolici provedou řízeně hasiči, uhradí i náklady.

Někteří lidé podle hejtmana provádějí demolici takříkajíc na vlastní pěst. Ministerstvo pro místní rozvoj těmto lidem poskytne do začátku půl milionu jak na demolici, tak na přípravu nových domů.

V Mikulčicích půjdou k zemi desítky domů

Domácí

Půl milionu se pak odečte od dvoumilionové dotace ministerstva na nový dům. Dotaci dostanou majitelé všech poškozených domů, i když neměli nemovitost pojištěnou.

V místech, jako jsou Moravská Nová Ves či Mikulčice, se v současných dnech pohybuje nejen množství brigádníků, ale i techniky. Místní upozorňují, že pokud tam lidé opravdu nejedou na pomoc, je každý další návštěvník spíše překážkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tady byly dvě místnosti nad tím, teď tam nejsou, popisuje obyvatel Mikulčic řádění živlůVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

V Mikulčicích půjdou k zemi desítky domů

V Mikulčicích by v úterý měly začít první demolice domů poškozených čtvrtečním tornádem. V pondělí o tom informovala starostka Marta Otáhalová. Ve všech...

Výběr článků

Načítám