Hlavní obsah

Obce v uzávěře hlídají ve dne v noci policisté

Právo, jkk

Stále není jasné, jak dlouho bude trvat policejní uzávěra, která začala platit po řádění tornáda v obcích Moravská Nová Ves, Týnec, Hrušky a Hodonín. Do zasažených míst v pátek mohli jezdit jen obyvatelé a složky integrovaného záchranného systému (IZS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na jižní Moravě likvidovali 25. června 2021 škody, které způsobilo ničivé tornádo. Na snímku obec Lužice.

Článek

Oblast střeží dvě stovky policistů. Policie uzavřela postižené obce pro civilní auta už ve čtvrtek večer.

„Nyní tam mohou obyvatelé a jejich příbuzní, aby odtud mohli evakuovat své blízké, a složky záchranného integrovaného systému,“ popsal v pátek Právu ředitel krajské jihomoravské policie Leoš Tržil. Po jakou dobu bude omezení trvat, si netroufl předjímat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na jižní Moravě likvidovali 25. června 2021 škody, které způsobilo ničivé tornádo. Na snímku obec Lužice.

„Určitě to nebude krátká doba. Uvidíme podle toho, jak se budou vyvíjet záchranné a likvidační práce. Zatím je předčasné bavit se o termínech,“ řekl Tržil. Šéf krajské policie apeloval na řidiče, aby se oblasti vyhnuli.

FOTO: Mikulčice a Lužice den poté. Lidé začali uklízet

Domácí

„Kontrolujeme vjezdy a apelujeme, aby tam jezdili pouze obyvatelé a nikdo jiný, kdo tam nemá co dělat. Situace se stále vyvíjí a například na dobrovolníky řada teprve přijde,“ vysvětlil Tržil.

Pomáhat se sjíždějí rodina i přátelé. Neřeší se, čí je opravovaná střecha

Domácí

„Ještě jednou prosím, nejezděte na místo. Domy musí prohlédnout statici a IZS. Mnoho z nich je poškozených tak, že se budou muset demolovat. Ať se nestane další neštěstí při odklízení. Počkejte. Vaši pomoc ještě budeme potřebovat,“ žádal na Twitteru jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Neprůjezdná D2 komplikovala situaci

Práci IZS v pátek navíc komplikovaly problémy na dálnici D2. „Provoz se kompletně zastavil z důvodu popadaných vodičů energie. Ty komplikace jsou navíc na hlavním tahu v blízkosti zasažených obcí, což ztěžuje příjezd zejména hasičské techniky,“ popsal v pátek Grolich.

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS se podařilo odklidit spadlé vodiče po tornádu v pátek odpoledne a dálnice byla zprovozněna před 14. hodinou. Kromě řešení dopravních problémů v oblasti měla policie na starosti zajištění bezpečnosti.

Dálnice D2 nefunguje, tornádo zastavilo dopravu

Krimi

Hned po katastrofě se ve čtvrtek večer do zasažených míst začali sjíždět všichni dostupní policisté z okolí i speciální pořádková hlídka a do postižené oblasti byly povolány i dvě stovky policistů z celé republiky.

Celkem jich v jednu chvíli zasahovalo nejvíc šest set. V pátek přes den se už jejich počet snížil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na jižní Moravě likvidovali 25. června 2021 škody, které způsobilo ničivé tornádo. Na snímku obec Mikulčice.

„Máme tam přes 200 policistů ve dne, přičemž počítáme i s případným navýšením. V noci budou ty počty víceméně obdobné s ohledem na situaci a potřebu,“ uvedl krajský šéf policie Tržil.

„Poskytujeme také intervenční péči našich psychologů,“ doplnil. Policisté rovněž budou střežit postižené lokality, kde hrozí zřícení budov.

Byl to apokalyptický zážitek, řekl ředitel nemocnice v Hodoníně

Domácí

„Po dohodě s hasiči pak vůbec nebude umožněn vstup do označených objektů,“ uvedl Tržil. Přítomnost policistů je nutná i kvůli zabránění případnému rozkrádání majetku. Zatím však policie podle Tržila takové případy nezaznamenala.

Policejní sbor nasadil v oblasti několik dronů, které policii a krizovým štábům poskytují aktuální obrázek situace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám