Hlavní obsah

První nevěra ve Sněmovně: spojenectví poslanců ANO s lidovci a TOP 09

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci možné koalice soc. dem., ANO a lidovců si už mohou zapsat první nevěru. Právě té se přitom chystají vyvarovat při vyjednávání o partnerských vztazích. Jde o to, aby se jednotlivé vládní strany účelově nespojovaly proti sobě za pomoci opozice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hnutí ANO Andreje Babiše (uprostřed) požaduje upravit jednací řád Sněmovny kvůli dlouhým vystoupením poslanců.

Článek

Navzdory tomu ale poslanci Babišova hnutí ANO sepsali novelu zákona o jednacím řádu Sněmovny, která upravuje fungování parlamentní komory. A návrh spolu s poslanci hnutí ANO podepsali také představitelé KDU-ČSL a TOP 09. Je to ukázka toho, čemu chtějí zejména lidovci zabránit, když požadují pojistky v koaliční smlouvě.

Omezí debatu?

Navíc změna zákona může být předstupněm toho, čeho by rádi babišovci dosáhli: nasadit poslancům náhubek v jejich dlouhých vystoupeních. Hned po prvním jednání Sněmovny se nechali slyšet, a stále to opakují, že je třeba zkrátit řečnická vystoupení zákonodárců. Možná jeden z pokusů, jak řídit parlament jako firmu.

Důvod, proč jsme nepodepsali, byl spíš ten, že to s námi nikdo nekonzultoval
předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Jenže takové omezení se ANO nejspíš prosadit nepodaří. „Je to trochu zvláštní, když se dohadujeme o tom, jak by měly fungovat mechanismy spolupráce, a pak se tady objeví návrh podepsaný dvěma potenciálními partnery,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Roman Sklenák.

Podle něj sice poslanci ANO oslovili i klub ČSSD, ale bez jakéhokoli jednání předložili hotový návrh. To Právu potvrdil i předseda strany Bohuslav Sobotka. „Po pravdě řečeno, nám to příliš nevadí, ale důvod, proč jsme nepodepsali, byl spíš ten, že to s námi nikdo nekonzultoval,“ uvedl Sobotka s tím, že změna jednacího řádu má hodně slabých míst.

Jednou z nich podle Sobotky je zákaz přílepků, který je ale v návrhu sepsán velmi obecně. Jde o pozměňovací návrhy poslanců, kterými mění úplně jiné, nesouvisející zákony. „Domníváme se, že tyto věci by měly být pregnantně definovány, aby nerozvalily fungování Sněmovny permanentními spory, co je a není přílepek,“ tvrdí šéf soc. dem.

Dvě vystoupení po deseti minutách

Jeho straně se také nelíbí, že by měla být omezena řečnická doba pro každého poslance na dvě vystoupení po maximálně deseti minutách. I když se zatím tato stopka má týkat pouze debat o programu Sněmovny.

„Pokud by někdo chtěl omezit debatu, naši podporu rozhodně nezíská,“ prohlásil Sobotka. Dnes už platí, že Sněmovna může rozhodnout o omezení řečnické doby, ale pouze, pokud se na tom shodne většina hlasováním.

Překvapená TOP 09

Návrh novely jednacího řádu předložený ANO překvapil i poslance opoziční TOP 09. Ale z úplně jiného důvodu. „Jde o návrh, který už byl ve hře v minulém volebním období, když se na něm shodli zástupci tehdejší koalice ODS, TOP 09 a LIDEM,“ řekl Právu šéf klubu Petr Gazdík.

Vychází vstříc iniciativě Rekonstrukce státu, kterou podepsali zástupci všech stran. „Nekonečné řečnění o programu by se mělo zkrátit, ale rozhodně bychom nechtěli omezovat právo poslanců hovořit v debatě k projednávaným věcem,“ uvedl Gazdík.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka byl pověřen jednáním o sestavení vlády

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík

Předložená novela zákona počítá také s tím, že by poslanci při předkládání svých pozměňovacích návrhů měli napsat, kdo se na nich podílel. Není totiž výjimka, že bývají šité na míru lobbistům a advokátním kancelářím či jiným skupinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám