Hlavní obsah

Průzkum: Lidé mají o Drahošovi lepší mínění než o Zemanovi

– Praha • Aktualizováno

Podpora Jiřího Drahoše roste, bývalý předseda Akademie věd ČR by byl podle 40 procent Čechů dobrým prezidentem. O Miloši Zemanovi si to myslí 33 procent dotázaných. I tak by ale současnou hlavu státu volil největší počet lidí, alespoň v prvním kole. Vládní krize nicméně poškodila všechny její hlavní aktéry, tedy i Zemana. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

Článek

Prezidentu Zemanovi klesly za poslední měsíc volební preference ze 37 na 35 procent. Způsob jeho řešení vládní krize mu sebral část tradičních voličů, zejména mezi staršími lidmi.

Drahoš naopak má o sedm procent lepší výsledek než v dubnu, volilo by jej 26 procent dotázaných, zatímco textaře a podnikatele Michala Horáčka 20 procent, lékaře a aktivistu Marka Hilšera jen dvě procenta voličů.

„Jiří Drahoš se k současné politice aktivně vyjadřuje. I na svém Facebooku uvádí, jak by řešil vládní krizi a jak by postupoval v různých tématech, začíná se tedy profilovat,” vysvětlila Lea Michalová ze společnosti Median s tím, že silný je hlavně v Praze.

Drahoš by byl prý lepší

Ačkoli by akademika volilo méně lidí než Zemana, hodnocení potenciálních prezidentských kvalit má Drahoš lepší.

Miloše Zemana by vzhledem k příštímu funkčnímu období považovalo za velmi dobrého prezidenta 12 procent lidí (v dubnu to bylo 17), za spíše dobrého 21, za spíše špatného 22 a velmi špatného 24 procent dotázaných.

Drahoš by byl velmi dobrou hlavou státu rovněž dle 12 procent respondentů, ale velmi dobrou podle 28 procent. Za spíše špatného jej považuje jen 10 a velmi špatného sedm procent. Ostatní dotázaní nemají jasný názor.

Horáčka by celkově za dobrého prezidenta považovalo 28 procent lidí, Hilšera 18.

Podpora přímé volby mírně poklesla

Pro zachování přímé volby prezidenta je 79 procent lidí, proti prosinci je to pokles o pět procentních bodů. K volbám by zřejmě přišlo 70 procent Čechů. Vyšší účast by byla mezi vysoškoláky a lidmi nad 60 let.

Aktuální průzkum probíhal poslední květnový týden mezi více než tisícovkou respondentů starších 18 let.

První kolo prezidentských voleb by se mělo konat nejpozději 19. a 20. ledna 2018, přesný termín vyhlásí předseda Senátu.

Anketa

Koho byste chtěli po volbách za prezidenta?
Miloše Zemana
48,5 %
Jiřího Drahoše
48,1 %
Michala Horáčka
2,5 %
Marka Hilšera
0,9 %
Celkem hlasovalo 25245 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám