Hlavní obsah

Proti novele o samorozpuštění Sněmovny je jen ČSSD

– PRAHA

Zástupci parlamentních frakcí se v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce sice shodli na tom, že prezident zřejmě někoho brzy jmenuje premiérem, jinak mezi nimi ale přetrvávají rozpory. ODS, lidovci, zelení i komunisté podporují ústavní novelu, která by umožnila rozpustit Sněmovnu a vyhlásit volby i poté, co kabinet podá demisi a s rozpuštěním souhlasí třípětinová většina dolní komory.

Článek

KSČM ale zdůrazňuje, že její podpora novele ještě neznamená podporu novým volbám. Sociální demokraté předlohu odmítají a trvají na vyčerpání tří pokusů o sestavení vlády. Lidovci sice změnu ústavy podporují, současně ale říkají, že odmítají vládní projekt, který by se musel opírat i o KSČM - bez ČSSD se tedy takový projekt neobejde.

Priority stran při povolebních jednáních
ODS
Prosazuje předčasné volby už v roce 2007, do té doby by zemi řídila úřednická vláda. Odmítá velkou koalici s ČSSD.
ČSSD
Chce vlastní pokus pro sestavení vlády, preferuje velkou koalici s ODS. Odmítá předčasné volby v příštím roce.
KDU-ČSL
Navrhuje duhovou koalici, ve které by mezi ODS a ČSSD hrála roli "nárazníku". Odmítá velkou koalici, nepodpoří vládu stojící na hlasech KSČM.
KSČM
Podpoří vládu ČSSD spolu s lidovci a zelenými, druhou variantou je vláda národní shody, která by vládla do předčasných voleb na podzim 2007. Odmítá velkou koalici.
Strana zelených
Její prioritou jsou předčasné volby, ke které by zemi dovedla vláda odborníků (i s podporou komunistů). Odmítá velkou koalici a nepodpoří vládu stojící na hlasech KSČM.

Podle Kateřiny Jacques (SZ) není postoj ČSSD konzistentní, neboť před týdnem a ještě do středy minulého týdne to vypadalo tak, že soc. dem. zákon podpoří. "Ve středu bylo najednou všechno jinak, takže já tu konzistenci u ČSSD vysledovat nedokážu," řekla. Podle ní není na místě odpor některých stran k naplnění třech pokusů o sestavení vlády. Jak zdůraznila, je možné, aby druhý a třetí pokus probíhaly současně s jednáním Sněmovny o případné změně ústavy tak, aby mohla být Sněmovna snadněji rozpuštěna.

Komunisté dávají přednost naplnění současné ústavy

Komunisté, podle šéfa jejich klubu Pavla Kováčika, dávají přednost naplnění současné ústavy a druhým pokusem o sestavení vlády by - jak řekl - měl být pověřen zástupce soc. dem., případně člověk, kterého by vybrala. Kováčik připustil, že ani to nezaručí stabilní řešení situace, ale "alespoň pokus by se měl udělat".

Komunisté podle Kováčika podpoří ve Sněmovně v prvním čtení změnu ústavy v tom smyslu, že pro případné rozpuštění komory by musely hlasovat tři pětiny všech poslanců, tedy ústavní většina a souhlasí i s tím, aby se změnil počet členů Sněmovny na lichý. "Zvedneme ruku jak pro zvýšení kvóra, tak i pro lichý počet poslanců. Ale, to ještě není vyvolání předčasných voleb," zdůraznil Kováčik.

Tento přístup udivil Jacques, která předpokládá, že jestliže někdo hlasuje pro zákon, tak by měl počítat i s jeho aplikací. "Zákonodárci přijímají zákony jako obecná pravidla a nesmějí k nim přistupovat tak, že když přijali zákon, tak to automaticky znamená, že ho hned využiju, kdy se mi to hodí," vysvětlila jí zkušenější poslanecká kolegyně, předsedkyně klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová.

Parkanová zveřejnila v Otázkách Václava Moravce i další překvapivá sdělení. "Politici mají mít schopnost se domluvit a ne to řešit tím, že hodí karty pod stůl a řeknou: Voliči rozdejte nám nové," řekla na adresu předčasných voleb. Své prohlášení zmírnila tím, že KDU-ČSL jejich konání přesto podpoří, neboť situace je již příliš zabetonovaná a oni nechtějí být překážkou jejího řešení.

Vzápětí ale zkritizovala i snahu o změnu ústavy. "Ano, politici se mají dohodnout a má se jít v rámci platné ústavy. Je pravda, že situace, když je zamotaná, nemá se řešit pravidlem, které ještě není přijato," prohlásila. Dodala ale, že se skřípěním zubů úpravy ústavy podpoří.

ČSSD: Pravidla se nemají měnit za běhu

Předseda klubu poslanců ČSSD Michal Hašek obhajoval změnu postoje své strany k ústavním změnám tím, že by se neměla měnit pravidla za běhu.

"Běží maratón povolebních vyjednávání. Jsme za jedou třetinou toho maratónu a my tady najednou chceme trvale změnit pravidla pro budoucno. Nechceme měnit pravidla tak, aby existoval princip samorozpouštění Sněmovny. Podle nás se tím posílí jedna z kompetencí prezidenta republiky, to není jen o třípětinové většině. Ústavodárce přece stanovil, že volební období je čtyřleté," prohlásil Hašek a dodal, že "rychlejší cesta k rozpuštění Sněmovny jsou tři pokusy o sestavení vlády, než jednání o složité změně ústavy".

ČSSD podle něho bude iniciovat vznik parlamentní komise pro ústavu, která by posoudila všechny návrhy. Toto jeho úsilí by podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře podpořili i občanští demokraté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám