Hlavní obsah

Příštím eurokomisařem bude ministr Füle, potvrdila vláda

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, dan, luk, jov

Premiér Jan Fischer v úterý potvrdil spekulace, že novým českým eurokomisařem bude Štefan Füle, dosavadní ministr pro evropské záležitosti. Předseda vlády oznámil, že na jeho nominaci se dohodla ODS a ČSSD. Fischer neřekl, o jaké odvětví bude ČR v Evropské komisi usilovat.

Článek

"Vláda věděla, že nemůže postupovat autoritativně," uvedl Fischer k výběru kandidáta. Do poslední chvíle byly podle něj ve hře dvě jména. Vedle Füleho také Vladimír Špidla, který byl kandidátem ČSSD.

Kabinet ve středu představí kandidáta  ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti, následně se ještě jednou sejde vláda a premiér Fischer odešle dopis s nominací do Bruselu.

Klaus uvítal dohodu

Prezident Václav Klaus k nominaci Füleho řekl novinářům: “Já nemám žádný  názor na pana Füleho, já mám názor na to, že je dobře, že došlo k jisté dohodě na naší politické scéně, že nedošlo k silovému hlasování, kdy by druhá strana byla na věky rozhořčena a považovala by to za podraz a zradu.

Z toho hlediska je pro prezidenta zásadní dohoda, nikoli konkrétní jméno.

Pro ODS je Füle vyváženým kandidátem

Také předseda ODS Mirek Topolánek ocenil především schopnost dohody. "Jde o dobré a vyvážené řešení," řekl k nominaci Füleho Topolánek. Výběr kandidáta podle něj komplikovaly i úniky informací do médií.

ODS také oznámila, že na Füleho post ministra pro evropské záležitosti nominuje nového ministra. Konkrétní jméno však nepadlo.

ČSSD by chtěla Špidlu v Senátu

Sociální demokraté tvrdí, že byli nuceni vzdát snahu prosadit svého kandidáta Špidlu a podpořit na základě dohody s ODS Füleho kvůli lavírování zelených.

„Existovala šance prosadit Vladimíra Špidlu, pokud by Strana zelených nelavírovala. Nicméně vzhledem k tomu, že Strana zelených permanentně měnila stanovisko, nezbyla než pragmatická dohoda s ODS,“ řekl Právu první místopředseda Bohuslav Sobotka.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že by by byl rád, kdyby se Špidla ucházel příští rok o křeslo senátora. 

Zelení nabídli podporu Špidlovi

Nejprve dopoledne předseda Strany zelených Ondřej Liška  oznámil, že zelení vzdali kandidaturu Jana Švejnara, který prý nemá podporu ostatních stran, a rozhodli se podpořit kandidáta ČSSD Špidlu. Mezitím se však obě nejsilnější strany dohodly, že nástupcem Špidly bude Füle.

Při pondělním jednání nechal premiér Fischer o možném kandidátovi hlasovat takříkajíc nanečisto. Po sečtení hlasů se ukázalo, že výsledky kopírují stranické nominace jednotlivých ministrů. [celá zpráva]

Při pondělním jednání nechal premiér Fischer o možném kandidátovi hlasovat takříkajíc nanečisto. Po sečtení hlasů se ukázalo, že výsledky kopírují stranické nominace jednotlivých ministrů. [celá zpráva]

Osm hlasů proto dostal Špidla, šest jeho protikandidát z ODS Alexandr Vondra. Jan Švejnar prosazovaný zelenými obdržel dva hlasy a Zdeněk Tůma, kterého navrhl premiér, pouze jeden hlas. Tůma se ještě v pondělí kandidatury vzdal. [celá zpráva]

Kabinet by měl eurokomisaře vybrat co nejdříve, neboť jinak hrozí, že český zástupce bude mít na starosti některou z "podružných" oblastí, v nichž bude mít v rámci EU pouze omezenou sféru vlivu.

Kabinet by měl eurokomisaře vybrat co nejdříve, neboť jinak hrozí, že český zástupce bude mít na starosti některou z "podružných" oblastí, v nichž bude mít v rámci EU pouze omezenou sféru vlivu.

Debata o eurokomisaři se naplno rozběhla teprve v minulých dnech. Nejprve se v pátek večer objevily informace, že se zástupci ODS a ČSSD dohodli, že kandidátem na eurokomisaře bude premiér Fischer. Ten však v sobotu nabídku odmítl a vyzval partaje k hledání jiného společného kandidáta. V neděli pak představil kandidáta svého kabinetu, guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu.

Anketa

Bude Stefan Füle vhodným českým eurokomisařem?
Ano
15,6 %
Ne
21,5 %
Nevím
62,9 %
Celkem hlasovalo 6944 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám