Hlavní obsah

Na eurokomisaři se po politicích neshodla ani vláda, jednání odložila na úterý

Právo, Novinky, jas, map, jov
Praha
Aktualizováno

Švejnar, Fischer, Tůma, Špidla... Hádanka se jménem českého eurokomisaře zůstává i nadále nezodpovězena. Shoda politiků na jednom konkrétním jméně neexistuje, podobná situace je i ve vládě. V pondělí kabinet o jméně jednal a stejně jako politici v neděli se nedohodl a jednání odložil na úterý. Jednotlivé strany trvají na svých kandidátech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer na pondělním jednání vlády

Článek

Vláda se k mimořádnému jednání sejde v úterý dopoledne, informoval o rozhodnutí kabinetu mluvčí Roman Prorok. Jednání prý bylo přerušeno po "obšírné diskusi".

"Na ničem jsme se nedohodli, žádná shoda neexistuje," uvedl už dopoledne předseda Strany zelených Ondřej Liška po jednání s premiérem. Šéf ODS Mirek Topolánek v této souvislosti naznačil, že jméno českého zástupce při Evropské komisi by mohlo být známo až ve středu.

Paroubkovi se odklad nelíbí

Rozhodnutí vlády přerušit jednání o eurokomisaři se nelíbí šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. „Považuji rozhodnutí vlády přerušit jednání o eurokomisaři za chybu. Jedná se o zbytečné prodlužování patové situace,“ uvedl v pondělí v tiskovém prohlášení.

„Premiér Fischer se přitom opakovaně vyjádřil o nutnosti dnes rozhodnout a Mirek Topolánek zase dosud kritizoval „bramboračku“, která se prodlužováním rozhodnutí okolo celé věci vytváří. Nyní oba asi změnili svůj názor,“ uvedl na adresu premiéra a šéfa ODS. „Jednáním se samozřejmě nebráníme, avšak je nutné si uvědomit závažnost situace a podle toho také jednat,“ oznámil. 

Jednání nikam nevedou, shoda nejistá

Nejprve se v pátek večer objevily informace, že se zástupci ODS a ČSSD dohodli, že kandidátem na eurokomisaře bude premiér Fischer. Ten v sobotu nabídku odmítl a vyzval partaje k hledání jiného společného kandidáta. V neděli pak představil kandidáta svého kabinetu, guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu. [celá zpráva]

Kandidáti na příštího českého eurokomisaře
Jan Fischerkandidaturu odmítl, shodla se na něm ČSSD a ODS
Vladimír Remekkandidát KSČM
Pavel Svobodakandidát KDU-ČSL
Vladimír Špidlakandidát ČSSD
Jan Švejnarkandidát Strany zelených
Zdeněk Tůmakandidát premiéra Jana Fischera

Jeho jméno se nepozdává jak ODS tak ČSSD. O výsledku nedělního večerního jednání nechtěl žádný z jeho aktérů hovořit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám