Hlavní obsah

Příspěvek na péči o těžce postižené se zvýší o tisíce korun

Senátoři ve čtvrtek souhlasili s novelou zákona o sociálních službách, která zvyšuje příspěvek na péči o lidi s nejtěžší formou postižení o 6000 korun na 19 200 korun měsíčně. Příspěvek na péči o těžce postižené se zvýší o 4000 korun na 12 800 až 13 900 korun v závislosti na věku. Normu ještě musí podepsat prezident.

Foto: Novinky

Jednání Senátu.

Článek

Zvýšení má státní rozpočet stát 4,7 miliardy korun ročně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na to slíbila použít úspory na dávkách v hmotné nouzi. Celkové náklady při současné výši příspěvků jsou zhruba 24,3 miliardy korun.

Horní komora odsouhlasila sněmovní verzi své novely, v níž původně navrhovala jen zvýšení příspěvku u nejvíce postižených. Sněmovní doplnění má zajistit, že příspěvky pro postižené ve dvou nejvyšších stupních nebudou tolik rozdílné vzhledem k tomu, že ani míra postižení se nemusí příliš lišit.

Lidí s handicapem jsou desítky tisíc

Příspěvek na domácí péči pro lidi v nejtěžším, čtvrtém stupni postižení, kteří jsou zcela závislí na pomoci druhých, by se měl zvýšit patrně od počátku března. Příspěvek na péči o těžce postižené se má zvýšit od července na 12 800 korun pro dospělé a na 13 900 korun korun pro lidi do 18 let. Navýšení se bude týkat zhruba 110 000 osob, z toho 25 000 plně závislých, kteří potřebují celodenní péči.

Za poskytnutí terénních sociálních služeb nyní lidé platí 130 korun za hodinu. Ze současného příspěvku tak zaplatí podle senátorů tři a čtvrt hodiny péče denně. Jeho navýšení by jim podle nich umožnilo využít péče o půldruhé hodiny déle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám