Hlavní obsah

Příroda si s pěstiteli meruněk pohrála. Někteří se bojí o úrodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někomu zbyly jen oči pro pláč, jiní mají stále naději na slušnou úrodu. Mrazy v uplynulém týdnu poškodily jihomoravským sadařům novou úrodu meruněk. Míra zasažení se ale liší podle regionu i polohy sadu v okolním terénu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Martin Hauk kontroluje svůj sad v Břeclavi.

Článek

Ovocnářská unie České republiky teprve skládá dohromady zprávy o škodách z jednotlivých míst.

Už teď je ale jisté, že škody budou, nelze ale mluvit obecně o poškození úrody v celých regionech. „Na nějaká komplexní čísla je ještě brzy. Teprve začínají přicházet informace od dalších sadařů. A tak nějak je mi proti mysli jim volat, jak dopadli, co vše jim zmrzlo,“ říká místopředseda Ovocnářské unie České republiky Ivo Pokorný.

Speciální svíce

Sám je představitelem významné ovocnářské společnosti Pomona v Těšeticích na Znojemsku, kde se starají o rozsáhlé ovocné sady včetně meruněk. „Co se týká našich meruněk, zdá se, že nás to minulo. Nějaké škody jsou, ale násada květů byla silná, a tak se nedá mluvit o ztrátách úrody. Zbylo dostatek květů, aby úroda byla dobrá. Samozřejmě jsou výjimky, někde mráz stromy zasáhl více, ale není to nic zásadního,“ řekl Pokorný.

Obilí máme dostatek, tvrdí ministerstvo

Válka na Ukrajině

V Těšeticích se na noc z neděle na pondělí 4. dubna připravili a rozmístili v sadech spe­ciální svíce, které mají ohřát vzduch u stromů a zabránit promrznutí květů.

„Nezapalovali jsme je, situace se vyvíjela tak, že to nebylo nutné. Svíce jsme tak ušetřili, kdyby se měly mrazy ještě vrátit,“ řekl Pokorný. Použití svící sadaři důkladně zvažují, protože svíce pro jeden hektar sadů znamenají náklady padesát tisíc korun na jednu mrazivou noc. Více takových nocí už posouvá produkci meruněk do prodělečných činností.

Štěstí jako v Těšeticích neměli ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. „Nás to chytlo. Počítám, že šedesát procent květů je zničených. Úroda bude špatná, možná by ji spravilo, kdyby aspoň plody byly velké, že by to trochu dohnalo ztráty,“ řekl Právu Radek Jansta z rodinné ovocnářské firmy. Na mráz se přitom nachystal.

Rostliny se v přírodě účinně brání obvyklým sériím útoků hmyzu

Věda a školy

Zvolil metodu kropení, při které květy obalí vrstva ledu. Jsou izolované zmrzlou krustou, která je ochrání před vzduchem, jenž je ochlazen výrazně pod bod mrazu. „Paradoxně stromy, které jsme nekropili, přežily lépe. Byly totiž v místech, kde nebyl takový mráz,“ řekl Jansta.

Sklizeno má z velké části taky Martin Hauk, který se stará o meruňkový sad v Břeclavi. „Nejranější druhy jsou zničené z devadesáti procent, zbytek je na tom trochu lépe, poškozená je polovina květů. A pořád je začátek dubna a mrazy se mohou vrátit,“ řekl sadař. Ochranu proti mrazu vzdal.

Jen 10 hektarů pro jednu plodinu v oblastech ohrožených erozí, rozhodlo ministerstvo

Ekonomika

„Vloni jsem kropil, zachránil jsem půlku úrody. Ale pak přišlo tornádo. Nás sice ušetřilo, ale kroupy zničily zbytek meruněk, co přečkal mráz,“ řekl. Stromům nadále věnuje potřebnou péči, proti rozmarům přírody už ale nebojuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám