Hlavní obsah

Případ úplatků lobbistky Mrencové a bývalého místostarosty Horkého se vrací do Chebu

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni v pondělí zrušil verdikt v kauze lobbistky Jany Mrencové a bývalého místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého, kteří se podle obžaloby pokusili uplatit novináře, a případ vrátil zpět k Okresnímu soudu v Chebu.

Petr Horký před Krajským soudem v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Obžalovaná Jana Mrencová požádala obžalovaného RNDr. Petra Horkého o úplatek ve výši 25 tisíc korun pro blíže nezjištěného novináře z deníku MF Dnes za to, že v údajné připravované reportáži o slabém výsledku komunálních voleb ČSSD nebudou zmíněny negativní údaje o obžalovaném,“ stojí v původním rozsudku Okresního soudu v Chebu.

Soudce Pavel Fait nyní upozornil, že se neprokázalo, že by byl negativní článek v novinách skutečně připravován. Navíc připustil i možnost, že se Mrencová pokusila Horkého podvést a vše si vymyslela.

Foto: Jan Švábek, Právo

Bývalý místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký u soudu. Spolu s lobbistkou Janou Mrencovou je obžalován z pokusu ovlivňovat média.

Obhajobu osud označil za nevěrohodnou. „Je v rozporu s telefonickým hovorem mezi obžalovanými,” řekl Fait. Záznam hovoru označil za použitelný a odposlechy za zákonné.

Horký si v pondělí rozsudek vyslechl osobně, Mrencová, která nechodila ani k většině jednání v Chebu ani v Plzni, nepřišla ani nyní.

Prozradily je odposlechy

Policisté dvojici odhalili při telefonních odposleších, které se týkaly jiného případu, ve kterém rovněž figuroval Horký. Mrencová ho tehdy v telefonickém rozhovoru varovala před negativním článkem, který měl vyjít v novinách. Vzápětí mu nabídla pomoc.

Chebský soud v dubnu udělil Horkému podmíněný trest 16 měsíců s odkladem na dva roky za úplatkářství, Mrencové pak 24 měsíců podmíněně s odkladem na 2,5 roku. Oba se proti rozsudku odvolali. Věc si proto převzal Krajský soud v Plzni, který byl opakovaně odročen.

Redaktor neodhalen

Jaký redaktor měl o Horkém psát, není jasné. Policisté na konkrétní jméno během vyšetřování nepřišli. Podle obhajoby byly odposlechy nařízeny nezákonně – týkaly se jiné trestní věci, ve které bylo později stíhání zastaveno. Soudce chebského soudu Jiří Kutílek je ale uznal přípustnými. Také uvedl, že tento případ ilustruje vztah mezi politiky a médii.

Obhájci obžalovaných tvrdili, že se nejednalo o úplatkářství, ale o pokračující spolupráci mezi Horkým a firmou Mrencové. Naopak státní zástupkyně byla s verdiktem soudu spokojena.

Jméno Mrencové se v posledních měsících v médiích objevovalo především v kauze falešné tiskové mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). Podle bývalé mluvčí hejtmanství Denisy Kapitančikové se Mrencová vydávala za mluvčí Lucii Proutníkovou. Za pouhé přeposílání tiskových zpráv měla od kraje inkasovat 400 tisíc korun ročně. Případ nyní vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám