Hlavní obsah

V kauze neexistující Haškovy mluvčí nikdo nepochybil, tvrdí jihomoravští zastupitelé

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský kraj

Členové kontrolního výboru jihomoravského zastupitelstva prověřili smlouvy uzavřené mezi krajským úřadem a firmami propojenými s lobbistkou Janou Mrencovou a dospěli k závěru, že nebyl porušen zákon ani interní předpisy kraje. Právu to ve čtvrtek sdělil předseda výboru Stanislav Navrkal (KSČM).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek (ČSSD), hejtman Jihomoravského kraje

Článek

Prověrka se konala z iniciativy KDU-ČSL, která tvoří v regionu společně s ČSSD krajskou koalici. Lidovci tak učinili kvůli podezření, že kraj vyplácel firmám statisícové částky za mediální služby, které ale úřadu nebyly poskytnuty. Mrencová prý jen přeposílala tiskové zprávy tiskového odboru krajského úřadu jiným médiím.

Věc nyní prověřují také policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Navrkal doplnil, že kontrolní výbor prověřil smlouvy mezi krajem a společnostmi Marketingové centrum Profil a Producentské centrum Profil Mariánské Lázně z období mezi lety 2012 až 2016.

Z těchto materiálů nebylo zjištěno nedodržení právních předpisů
Stanislav Navrkal, předseda kontrolního výboru

„Z těchto materiálů nebylo zjištěno nedodržení právních předpisů včetně interních právních předpisů krajského úřadu na úseku samostatné působnosti,“ uvedl Navrkal. Zdůraznil, že tento závěr podpořili ve výboru i jeho členové z opozičních stran.

Celá kauza je spojená s údajnou neexistující tiskovou mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). Bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančíková prohlásila, že Haškova vyjádření rozesílala Mrencová médiím z fiktivního e-mailu vytvořeného na smyšlené jméno Lucie Proutníková. Hejtman k tomu uvedl, že Proutníkovou nezná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám