Hlavní obsah

Příbuzný koaly s trusem ve tvaru kostiček. Jediného vombata v Česku uvidí lidé od soboty

Pražská zoo je prvním v republice a osmým evropským zařízením, které chová vombata obecného, vačnatce, který patří k symbolům Austrálie. Jmenuje se Cooper a do Prahy doputoval z Hannoveru už v prosinci, po měsíční karanténě se veřejnosti představí v sobotu v poledne.

ZOO praha představení prvního mláděte vombata v ČRVideo: Novinky

 
Článek

„Cooper si zvyká na svůj nový, venkovní i vnitřní výběh, ven chodí zatím po 16. hodině. Objevuje nové prostory, ochutnává rostliny, využívá kameny, kmeny k drbání, začíná hrabat a dělat si nory, což je pro vombaty typické,“ přiblížil chovatel David Vala.

Rok a půl staré zvíře má podle něj velmi přátelskou povahu, má rádo návštěvy a je zvyklé na kontakt s chovatelem. „Když tam přijdu, poznává mě podle pachu a hlasu,“ přibližuje Vala v expozici Darwinovův kráter, ve kterém vombata usídlili.

Cooper dostává sladké brambory, klokaní granulát, řapíkatý celer a kořenovou zeleninu, nejvíc mu prý chutnají batáty. Váží kolem 11 kilo, v dospělosti přibere do pětadvaceti. „Teď je to takový puberťák,“ směje se Vala.

Foto: Zoo Praha

Cooper je prvním a jediným vombatem na území Česka.

Své teritorium si značí trusem, který vombati často zanechávají na vyvýšených místech a který má neobvyklý tvar krychle. Velkou část života tráví vombati hloubením podzemního systému nor a chodeb, které mohou být až 30 metrů dlouhé. Z tohoto důvodu mají samice vak obrácený otvorem dozadu, aby mládě nezasypávaly hlínou.

Do pražské zoo dorazil první vombat. Je jediný v republice

Domácí

Dostane i partnerku

Středoevropské počasí pražské zahrady Cooperovi nevadí, Tasmánie totiž leží v podobném pásmu jako Česko, takže se zvíře dokáže pohybovat i po sněhu. V přírodě vombat obecný obývá kromě Tasmánie i vlhčí oblasti Austrálie a je považován za nejbližšího příbuzného koaly.

„Smutno mu není, jsou to samotářská zvířata,“ doplnil chovatel. Sameček ale opuštěný nezůstane, v budoucnu se může těšit na partnerku. Zoo ale zatím nedokáže říct kdy.

„Plán je takový, že by měla přijet přímo z Tasmánie v rámci plánovaného importu několika zvířat pro vybrané evropské zoo,“ doplnil zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Foto: Novinky

Vombati jsou známí také pro svůj neobvyklý trus, který má tvar krychle.

Pražská zoo podle něj počítala s chovem těchto vačnatců od začátku projektování Darwinova kráteru, který se otevřel téměř před třemi lety. „Ale protože není jednoduché ho získat, nějaký rok to trvalo, a až letos nastala správná chvíle,“ vysvětlil Šimek.

Muž si chtěl v zoo pohladit tygra. Ten se mu zakousnul do ruky

Koktejl

Cooper ve středu poprvé předstoupil aspoň před novináře. Obezřetně vylezl do venkovního výběhu, očichal sklo, jež ho dělí od návštěvníků, přelezl kmen a zmizel z dohledu. Nenalákala ho ani miska se žrádlem, kterou donesl Vala. Šmejdil za keřem, na chvíli se schoval do vydlabaného kmene, ale nakonec se přece jen ukázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám