Hlavní obsah

Do pražské zoo dorazil první vombat. Je jediný v republice

– Praha

Samec vombata obecného Cooper, vačnatce, který patří k symbolům daleké Austrálie, se zabydluje v pražské zoologické zahradě. Ta je prvním českým a osmým evropským zařízením, které ho chová.

Foto: Zoo Praha

Cooper je prvním a jediným vombatem na území Česka.

Článek

Do metropole dorazil ve středu večer ze zoo v Hannoveru. Návštěvníci ho poprvé spatří po skončení měsíční karantény v Darwinově kráteru.

„Vombat je opravdu zvláštní a přitažlivé zvíře,“ konstatuje ředitel zahrady Miroslav Bobek. Cooper podle něj patří k tasmánskému poddruhu vombata obecného a samice by za ním měla dorazit právě z Tasmánie. Příjezd zkomplikovala a zpozdila pandemie.

Příbuzný koaly

Vombat je nejbližším příbuzným koaly, obývá Tasmánii a vlhčí oblasti Austrálie. Jako jediný z vačnatců zůstává aktivní i v chladnějších obdobích s padajícím sněhem. Za potravou, kterou tvoří převážně různé druhy trav a ostřic, se vydává ponejvíce v noci.

V pražské zoo uhynulo mládě ježury. Bylo první, které se zde vylíhlo

Koktejl

Své teritorium si značí trusem, který má neobvyklý tvar krychle. Velkou část života tráví hloubením podzemního systému nor a chodeb. Z tohoto důvodu mají samice vak obrácený otvorem dozadu, aby mládě nezasypávaly hlínou.

Samec Cooper se narodil loni v červenci v hannoverské zoo a je prvním tam narozeným mládětem od roku 1993 a také prvním potomkem tamního chovného páru: tříleté Mayi a pětiletého Kellyho.

Hasiči sundávali v olomoucké zoo pandu červenou ze stromu

Krimi

Pražská zoo se podle svého ředitele zaměří na chov tasmánských vombatů. Od jara 2022 budou v expozici umístěni i dva vombati kontinentálního poddruhu. Ti tu ale pobudou jen krátkodobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám