Hlavní obsah

Zeman k velvyslancům: Vyřazení Rosatomu je chyba a do Afghánistánu se vrátíme

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý při setkání s českými velvyslanci řekl, že není ruský ani čínský agent, ve skutečnosti je pouze český. Ve svém projevu zkritizoval také snížení počtu účastníků, kteří se mohou hlásit do tendru na výstavbu nového bloku Dukovan. Predikoval také, že se spojenečtí vojáci jednou vrátí zpět do Afghánistánu. Předcházet tomu ale podle něj bude vlna teroristických útoků.

Miloš Zeman přijal české velvyslanceVideo: ČTK

 
Článek

„Malá až střední země má založit svoji zahraničí politiku na podpoře exportérů i na získávání zahraničních investic. Nemá být zemí, která bude poučovat ostatní, zejména pak velmoci, co všechno mají, nebo nemají dělat. To mnohdy totiž působí směšně,“ řekl na úvod svého projevu prezident.

I když mě budete označovat za ruského či čínského agenta, jsem ve skutečnosti pouze český agent.
Prezident Miloš Zeman

Dodal, že je pošetilé odmítnout exportní možnosti mimo jiné na čínském a ruském trhu. „I když mě budete označovat za ruského či čínského agenta, jsem ve skutečnosti pouze český agent,“ uvedl.

Vyjádřil se také k tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Toho se nebude moci účastnit právě Rusko s Čínou.

Zeman: Nevěřím Tálibánu ani nos mezi očima

Domácí

„Všichni experti se v zásadě shodují, že snížení počtu účastníků v tendru znamená růst ceny o několik desítek miliard korun. Ti, kdo způsobili, že jim nevoní Rusko nebo Čína, tak připraví českou ekonomiku o několik desítek miliard korun,“ míní prezident.

Do Afghánistánu se vrátíme 

Zeman v úterý promluvil i k aktuální situaci v Afghánistánu, kde se v minulých dnech opět zmocnil vlády Tálibán. „Ten vybuduje nové teroristické centrum, které bude financováno z opia,“ řekl.

BIS sledovala Zemanova poradce Nejedlého

Domácí

Poznamenal, že porážka v Afghánistánu je pro Západ debakl a ostuda. „Dříve nebo později se budeme muset do Afghánistánu vrátit. Nejdřív musí ale přijít vlna teroristických útoků v novém balení,“ tvrdí.

Reformovat by se podle něj měla také Severoatlantická aliance. „Nejsem pro vystoupení z NATO. Bez podstatné reformy ztratí aliance smysl,“ uzavřel.

Kulhánek: Kvůli Tálibánu musíme aktivněji spolupracovat s Čínou či Katarem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám