Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se zpřísní

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda schválila ve čtvrtek zpřísnění koronavirových opatření. Novinky přinášejí seznam hlavních změn přehledně.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid (ilustrační foto).

Článek

Změny od 9. července

  • Jedna dávka očkování proti covidu-19 už nebude stačit pro prokázání bezinfekčnosti, nutný bude odstup dvou týdnů od druhé dávky. Doklad o bezinfekčnosti musí mít například lidé při návštěvě restaurace či kulturní akce, lidé s jednou dávkou tedy budou muset mít test. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou dále považováni za chráněné.
  • Test na covid-19 bude nutný při návratu do České republiky ze všech zemí.
  • Cestující budou muset nově vyplňovat příjezdový formulář, a pokud nebudou bezinfekční, budou muset mít negativní RT-PCR test. U zemí s nízkým a středním rizikem nákazy bude možné test před vstupem do ČR nahradit testem absolvovaným do pěti dnů po návratu.
  • Zaměstnavatelé nesmějí vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. Týkat se to ale nebude naočkovaných.
  • Plošné testování ve firmách a na úřadech se zatím nechystá. Vláda by ho podle ministra zdravotnictví opět zavedla, pokud by bylo za sedm dní 25 nakažených na 100 000 obyvatel (nyní je 8 nakažených).

Vláda zpřísňuje. Jedna dávka už nebude stačit jako potvrzení o bezinfekčnosti

Domácí

Změna v přístupu k rizikovým zemím

  • Do takzvaných černých zemí s extrémní mírou rizika nákazy koronavirem na mapě cestovatele nově nebudou mít lidé zakázáno jet, bude ale platit důrazné nedoporučení cesty.
  • K zemím s extrémním rizikem nákazy se nově přidaly Rusko, Paraguay a Namibie, od 5. července přibude také Tunisko. 
  • Mezi černé země by mohla vláda od 12. července zařadit Velkou Británii, pokud se situace v zemi nezlepší. Kabinet to vyhodnotí příští týden.

Vojtěch: Test bude nutný po návratu ze všech zemí, žádat ho musí i zaměstnavatelé

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám