Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 22. listopadu začnou platit přísnější protiepidemická opatření. Už nebudou uznávány negativní testy jako doklad bezinfekčnosti a děti ve školách či zaměstnanci firem se začnou povinně a pravidelně testovat.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Na pivo do hospody už od pondělí neočkovaní nemohou. Ilustrační foto

Článek

Restaurace, kadeřnictví a služby

Jako potvrzení o bezinfekčnosti nebudou od pondělí stačit PCR ani antigenní testy. Do restaurací, ke kadeřníkovi, do hotelů a penzionů, na sportoviště či na kulturní a sportovní akce tak nebudou moci lidé, kteří nejsou naočkovaní či neprodělali covid v posledních 180 dnech.

Souhlasíme, něco se udělat musí, říká k opatřením většina oslovených v anketě Novinek

Domácí

Výjimku budou mít pouze lidé ve věku od 12 do 18 let, dále pak ti, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou a také jedinci, kteří jsou tzv. „rozočkovaní“. Těm testy postačí.

Ubytování

Neočkovaní lidé budou moci využít ubytovacích zařízení, pokud se prokážou PCR testem, ovšem pouze v případě, že půjde o služební či podnikatelskou cestu. Jako výjimka budou také uznávány cesty za účelem péče o jiného člověka.

Většinu neočkovaných od pondělí neostříhají ani neubytují

Domácí

Hromadné akce

Všech organizovaných akcí, soukromých či veřejných, se může zúčastnit maximálně 1000 osob. Dodržována musí být hygienická opatření. Pokud někdo z přítomných nebude splňovat pravidlo (očkování, prodělání nemoci či test), smí být přítomno maximálně 20 osob. Organizátor musí bezinfekčnost kontrolovat. Pravidlo se nevztahuje na svatby či pohřby, pokud se jich neúčastní více než 3000 lidí.

Jiná je situace u kulturních a sportovních akcí. Kapacita zůstane 100procentní, ale akcí se mohou zúčastnit pouze očkované osoby či lidé s potvrzením o prodělané nemoci v posledních 180 dnech.

Neočkovaní už se nenajedí ani v obchodních centrech či na trzích

Domácí

Testování ve firmách

Firmy budou muset jednou týdně testovat na covid neočkované zaměstnance. Povinnost mají i živnostníci. Neočkovaní lidé, kteří se odmítnou testovat, musí mít po celou dobu na pracovišti nasazený respirátor, měli by se stravovat odděleně a omezit kontakt s ostatními spolupracovníky.

Testování ve školách

V pondělí 22. listopadu a o týden později 29. listopadu proběhne ve školách plošné testování. Další testy by měly následovat 6. a 13. prosince. Určité zpřísnění potká i vysokoškoláky. Na kolejích se neočkovaní a lidé bez prodělání nákazy budou muset od pondělí jednou týdně prokázat testem. Antigenní nesmí být starší než 24 hodin, PCR 72 hodin.

Souhlasíme, něco se udělat musí, říká k opatřením většina oslovených v anketě Novinek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám