Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí

• Aktualizováno

Respirátory na pracovištích v obchodech, restauracích i v MHD. Omezení na akcích. Jaká opatření jsou stále v platnosti? Novinky přinášejí seznam aktuálních pravidel přehledně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek
  • Respirátory: Od pondělí 14. března 2022 již respirátory nejsou potřeba v obchodech ani v dalších vnitřních prostorech. V hromadné dopravě přestaly být respirátory povinné s platností od 14. dubna 2022. Nejdéle zůstaly respirátory povinné ve zdravotnictví. S platností od 5. května 2022 pak nejsou respirátory povinné ani ve zdravotnických a sociálních službách.
  • Cestování: S platností od 9. dubna 2022 se ruší veškerá koronavirová opatření pro příjezd do České republiky ze zahraničí. Nově se nemusí vyplňovat příjezdový formulář, povinné není ani prokázání se potvrzením o očkování, testu nebo prodělání nemoci. Doposud toto platilo jen pro příjezd ze zemí EU a několika dalších vybraných zemí. Více informací zde.
  • Restaurace: Do restaurací, služeb či na kulturní a sportovní akce není potřeba mít od půlnoci z 9. na 10. února potvrzení o očkování či prodělání koronaviru. Doposud provozovatelé barů či restaurací kontrolovali bezinfekčnost hostů (očkování, prodělání nemoci). V případě, že se zákazník odmítl prokázat, nebyl obsloužen.
  • Hromadné akce: Koncerty, festivaly a další hromadné akce se již mohou konat bez omezení. Není nijak omezena kapacita míst a počet přítomných diváků, lidé také nemusí mít nasazené respirátory.
  • Karanténa a izolace: Od 19. února 2022 se izolace po nákaze covidem-19 prodlouží z pěti na sedm dní. Po rizikovém kontaktu již nebude povinná karanténa. Rozhodnutí souvisí s ukončením plošného testování ve školách a firmách. Izolace u lidí bez příznaků bude končit automaticky po sedmi dnech, naopak u lidí s příznaky až dva dny po jejich skončení a zároveň nejméně po sedmi dnech. Ti, kteří budou mít opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, nebudou muset nastoupit do izolace.
  • Testování v práci: Povinné testování ve firmách skončilo 19. února 2022. Doposud museli být zaměstnanci testováni dvakrát týdně či jednou za tři až pět dní, a to antigenním testem.
  • Pracovní karanténa: Zdravotnická a další zařízení nadále nemohou využívat pracovní karanténu svých zaměstnanců.
  • Proplácení testů: Od 1. března 2022 byl hrazen 1 PCR test za kalendářní měsíc všem osobám, které byly účastny veřejného zdravotního pojištění v České republice. S platností od 5. května 2022 již zůstávají hrazeny pouze testy, které indikuje lékař nebo hygienická stanice.
  • Školy: Děti a zaměstnanci škol se od 19. února 2022 již nemusí preventivně testovat.
  • Očkování: Od 4. ledna mají nárok na třetí dávku očkování lidé nad 18 let, pokud od posledního očkování uběhlo alespoň 5 měsíců. Dosud byla posilující dávka mladším ročníkům umožněna až po šesti měsících. 19. ledna vláda Petra Fialy oznámila zrušení platnosti vyhlášky, která zaváděla povinné očkování pro osoby starší 60 let a některé profesní skupiny. Očkování tedy povinné nebude. Ministr zdravotnictví Válek nicméně doporučil všem třetí dávku, tzv. booster.
  • Platnost certifikátu: Od 15. února přestane platit covidový certifikát lidem, kteří mají více než 9 měsíců od druhé dávky. Omezení se týká pouze dospělých od 18 let. Přeočkováním třetí dávkou se platnost prodlouží na neurčito

Přehled opatření a výjimek lze nalézt zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám