Hlavní obsah

Předvolební rozpočet přidá do kapes většině lidí

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpočet, který vláda připravuje pro příští rok, kdy proběhnou parlamentní volby, řadě občanů zvýší jejich životní standard. V Česku před letošními senátními, krajskými a příští rok před parlamentními volbami tak patrně nebude nějaká výrazně nespokojená skupina voličů, která by se mohla cítit ochuzena rozpočtovou politikou vlády.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Zásluhu na tom bude mít 11 miliard, které ministr financí Andrej Babiš (ANO) našel těsně před projednáním ve vládě a které posílí rozpočet na rok 2017. Předpokládaný schodek rozpočtu 60 miliard korun se přitom nemění.

„Sleduji s úžasem, jak se objevují stále nové peníze a následně i nové výdaje, místo toho aby vláda usilovala o snížení strukturálního deficitu. A zdaleka to není u konce, ještě se něco přihodí minimálně na zasedání vlády, která bude ve středu rozpočet projednávat,“ řekl exministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rozpočet na příští rok počítá s tím, že dostanou přidáno důchodci, zdravotníci, učitelé, policisté, přeneseně prakticky všichni zaměstnanci státu.

„To je signál pro podnikatelskou sféru, aby i ona přitlačila ve mzdách na pilu, tedy dobrá zpráva pro zaměstnance soukromých zaměstnavatelů,“ doplňuje finanční poradce František Macháček.

Zvýšená bezpečnost

Současně se zvýšila minimální mzda, jejíž růst má příští rok pokračovat. Více peněz půjde na obranu a bezpečnost – zvýší se počty vojáků i policistů, jako reakce na současnou hrozbu terorismu a obav občanů z neřízené migrace.

Zvýší se i rozpočet BIS, což má přispět k přesvědčení občanů, že jejich bezpečnost nebude ani příští rok ohrožena. Stát zvýší částku placenou za tzv. státní pojištěnce, což by mělo snížit finanční napětí v rezortu zdravotnictví.

Podle ministra financí Andreje Babiše ministerstvo dopravy je připraveno začít budovat dálnice v délce asi 141 kilometrů.

Letos proto obdrží doprava podle Babiše tři miliardy korun, které finance dají především z úspor za obsluhu státního dluhu. Další dvě miliardy korun dostane ministerstvo dopravy na příští rok.

Peníze pro rodiny

Zlepší se i finanční postavení rodin s více dětmi. Zvýší se příspěvek na péči. Dost peněz zůstane i na dotace pro firmy či zemědělské farmy. Ministerstvo průmyslu získá navíc miliardu.

Pro vysoké školství si ministryně školství Kateřina Valachová vyjednala o miliardu navíc, celkem pro rezort získala navíc přes 12 miliard oproti letošku. Ve stadiu slibů je i zálohované výživné.

„Nemám z toho radost, ale při takovém vývoji rozpočtu a výdajů bude muset nevyhnutelně, aby se zabránilo ekonomickým problémům, přijít nějaký nový Kalousek, který krvavýma rukama a za všeobecné nenávisti zase vrátí rozpočet do rozumných mezí,“ dodal předseda TOP 09.

Babiš hlavním architektem rozpočtu

Lidé konečně musí něco mít z dobrého ekonomického vývoje země, upozorňuje ale předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

I když na rozdíl od předchozích vlád se současný kabinet může pochlubit, že zatím uspokojil většinu požadavků, že roste ekonomika i výběr daní, mezi koalicí přesto nepřevládá zcela spokojenost.

Jak ČSSD, tak KDU-ČSL především vadí, že hlavním architektem rozpočtu, a tedy i zosobněním postavy štědrého dárce pro voliče, je předseda ANO, ministr financí Andrej Babiš.

Do hry vstoupí Sněmovna

„Do hry o rozpočet vstoupí v říjnu Sněmovna,“ upozorňuje předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

„O podobě rozpočtu se bude dál jednat, mám již na stole řadu návrhů na změny. Je samozřejmě dobré, že se daří pokrýt základní a oprávněné požadavky lidí na státní finance, že se spěje k dohodě. Jenže rozpočet není privátní záležitost jen Andreje Babiše, ministři by neměli prosebně čekat za dveřmi jeho kanceláře s čepicí v ruce,” říká Votava.

Předseda rozpočtového výboru Sněmovny by proto přivítal, kdyby se o rozpočtu více debatovalo v koalici i ve Sněmovně.

Výběr článků

Načítám