Hlavní obsah

Pražský registr vozidel čelí náporu klientů, systém ale zatím funguje

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, koc, den, plk, zaš, tr

Registr vozidel, který byl spuštěn po dvoudenní testovací odstávce ve čtvrtek v 07:00, zatím funguje bez problémů. Nový systém v úterý a ve středu prošel zkouškami, které se neobešly bez potíží. Ty se novému dodavateli služeb povedlo odstranit. Problémy řešil ve čtvrtek ráno registr na pražském Bohdalci, kde museli úředníci kvůli náporu žadatelů vyhlásit stop stav.

Fronty na registru vozidel v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

V Praze byl už před desátou hodinou zastaven výdej pořadových čísel, zastavil se na čísle 600. V tu chvíli čekaly na odbavení ještě čtyři stovky lidí. Část z nich to bere s humorem, část je naštvaná, jednoho muže musel dokonce poslat domů policista. Ve stresu jsou i pracovnice za přepážkami, které jsou vystaveny tlaku klientů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Registr vozidel Ostrava

Podle vedoucího dopravně správních agend Josefa Mihalíka všechna pražská pracoviště registru otevřou i v pátek, a to od 7:00 do 14:00.

Ministerstvo dopravy ještě ve středu uvedlo, že se chyby do startu ostrého provozu podaří odstranit. [celá zpráva]

Pomalý systém v Brně

V Brně funguje registr stejnou rychlostí jako před změnami, tedy pro potřeby úředníků i klientů pomalu, potvrdil ve čtvrtek dopoledne Právu mluvčí magistrátu Pavel Žára. Čtvrtek bývá normálně vyhrazen hromadným objednávkám pro firmy, vzhledem k velkému zájmu vyřizují všechny, i fyzické osoby.

Bez potíží se naopak rozběhl registr vozidel na odboru dopravy jihlavského magistrátu, kde zkušební provoz odhalil největší nedostatky. „Drobné potíže se vyskytly jen v rámci testování, byly to chvilkové věci, když se provozovatel napojoval na jednotlivé agendy,“ řekl vedoucí úseku vozidel Petr Jelínek.

Jelínek nový registr chválí, přináší prý oproti tomu předchozímu možnosti, které budou v rámci kompatibility evropských agend nezbytné.

Registr funguje zatím bez problémů také v Ústí nad Labem. „Doposud se přihlásilo 48 lidí, 15 z nich již bylo odbaveno. Z toho usuzuji, že systém funguje standardně,“ řekl Právu v 08:30 vedoucí odboru dopravy a majetku ústeckého magistrátu Dalibor Dražílek. Fronty se podle něj na úřadě zatím netvoří, přestože lidí chodí více, než bývá ve čtvrtek obvyklé. „Je to ale dáno tím, že registr byl dva dny mimo provoz,“ konstatoval Dražílek.

Také z Ostravy nehlásí žádné komplikace. Šéf registru Dalibor Mozdřeň Právu před 09:00 řekl, že již odbavili asi 60 klientů. V Karviné mají problém s tiskárnami. „Úkony můžeme dělat všechny, ale velmi pomalu reagují tiskárny, takže lidé dlouho čekají na své dokumenty,“ popsala v 08:30 mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Fronty v Plzni

Značný nápor řidičů ustál také registr vozidel v Plzni. „Registr zatím běží bez problémů. Zprovozňovali jsme ho už včera (ve středu, pozn. red.) večer, abychom bez komplikací mohli otevřít,“ řekl Právu vedoucí odboru registru vozidel a řidičů v Plzni Jiří Marek. Po odstávce si však řidiči musí vystát dlouhé fronty.

Na fungování registru vozidel se nově podílí společnost ICZ a Telefónica 02, která bude zajišťovat přenos dat. Nahradit mají bývalého dodavatele, kterým byla společnost ATS - Telcom. Ta problémový systém pro ministerstvo dopravy spravovala od loňského léta.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýkal s problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám