Hlavní obsah

Pražský magistrát opustí desítky lidí, končí i kontroverzní šéfové odborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražském magistrátu končí šéf odboru městského investora Jiří Toman, který požádal o uvolnění z funkce k 31. březnu. Šéf útvaru rozvoje města Borek Votava byl radními v úterý jednohlasně odvolán. Zástupce ředitele magistrátu Peter Ďurica končí podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) "na základě restrukturalizace úřadu", během níž magistrát opustí desítky úředníků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zejména o Tomanovi a Ďuricovi se už dříve mluvilo jako o nejmocnějších mužích pražské radnice. Kontrolovali totiž tok peněz v řádu desítek miliard korun.

Toman šéfuje odboru, který rozhoduje o největších městských zakázkách. Stará se například o výstavbu tunelového komplexu Blanka. Ďurica spravoval nemovitosti, které patří hlavnímu městu. Votava měl zase na starosti územní plán. Podle kritiků v některých rozhodnutích podléhal tlaku developerů a podnikatelů.

V rámci ohlášených změn bude sloučeno i několik magistrátních odborů a  sníží se rovněž počet zástupců ředitele magistrátu. Pražský magistrát má v současnosti 30 odborů, jejich počet by se měl podle Svobody snížit o čtyři. Z pěti na čtyři bude podle náměstka Karla Březiny (ČSSD) snížen také počet zástupců ředitele magistrátu. Na vedoucí posty všech odborů, na kterých se chystá reorganizace, i na místa zástupů ředitele magistrátu budou vypsána výběrová řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám