Hlavní obsah

Praha se připravuje na velkou vodu a zavře vrata na Čertovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha se připravuje na zvýšený průtok Vltavy, který by měl dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. Ve 14 hodin proto nechá magistrát zavřít protipovodňová vrata na Čertovce a začne s vyklízením náplavek, oznámil pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Uzavírání protipovodňové zábrany na Čertovce.

Článek

„Podle dat, která máme, budou vrata zavřena ve 14.00. Pokud bude voda nadále stoupat, budou postaveny protipovodňové zábrany v Divadelní ulici a na Zbraslavi. Nyní ještě nejsme na prvním stupni, vhodný výraz je bdělost,“ řekl Hudeček.

„Vyzýváme řidiče, kteří tam mají své automobily, aby si je odvezli, jinak budou auta odtažena,“ řekl Hudeček k uzavírání náplavek s tím, že pro pěší budou náplavky otevřeny i po 14.00. Připraveni jsou prý i majitelé lodí kotvících na Vltavě, aby v případě stoupající hladiny odpluli.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průtoku Vltavy Malou Chuchlí

Rostou i hladiny malých toků

Magistrát bude zároveň každé dvě hodiny informovat starosty městských částí, kterým hrozí, že by se na jejich území některý z vodních toků vylil.

ČTĚTE TAKÉ

Vltavou v Praze v 10.00 protékalo 368 metrů krychlových vody za vteřinu. První povodňový stupeň je v Praze vyhlášen, když Vltavou protéká 450 m³/s. Na prvním povodňovém stupni je v současné chvíli Botič v Praze 10, kterým protéká 4,5 metru krychlového za sekundu.

„V Praze 15 mají problémy už kolem 12 m³/s. My jsme ve střehu od deseti m³/s, od 15 m³/s začínají problémy v oblasti Záběhlic,“ sdělil starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Podle Zoufalíka je v Hostivařské přehradě zatím dost místa na přitékající vodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám