Hlavní obsah

Vltavou v Praze poteče ráno 600 kubických metrů

Aktualizováno

Vytrvalé deště zvedají hladiny řek. Velmi rychle stoupají na horních tocích zejména Sázava a Labe, ale i menší řeky a potoky. První obce hlásí zaplavené domy a silnice. Na velkou vodu se chystá i hlavní město. Už se staví protipovodňové bariéry. Čeká se, že Vltava bude mít v hlavním městě ve středu průtok 600 metrů krychlových za sekundu.

V Kácově vyhnala voda turisty z kempuVideo: Novinky

 
Článek

22:23 - Ve Višňové-Předláncích na Frýdlantsku klesla večer hladina řeky Smědá pod třetí povodňový stupeň. Stav ohrožení tak zůstává v Libereckém kraji už jen na potoce ve Stružnici na Českolipsku. Na dalších dvou řekách platí tzv. bdělost.

Od pondělního rána do úterního večera spadlo na některých místech přes 120 milimetrů srážek, nejvíc v Jizerských horách. Vyplývá to z informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Jizerských horách.

20:47 - V Hrochově Týnci na Pardubicku evakuovali na raftu seniory. Voda z potoku Ležák, který přitéká do Novohradky, je na prahu dvacítky domů a vnikla do knihovny.

20:40 -  Na 108. kilometru dálnice D1 u Větrného Jeníkova ve směru na Brno  spadl před 20. hodinou strom na vozovku. Na několik minut dálnici zcela uzavřel. Nyní řidiči projedou jedním pruhem. Uzavírka potrvá zhruba do 21:00.

Foto: ČHMU

Aktuální mapa povodňových hrozeb

20:24 - Třetí stupeň povodňové aktivity, znamenající ohrožení, začal před 18:00 platit na řece Sázavě v Pohledských Dvořácích u Havlíčkova Brodu. Od dnešního poledne tam hladina řeky stoupla o víc než 40 centimetrů. Ohrožení platí na Vysočině také na řece Doubravě v Bílku na Havlíčkobrodsku a v Dobroníně na Jihlavsku. Na deseti místech v kraji je druhý stupeň vyžadující pohotovost.

19:18 - Kolem 18:00 bylo neprůjezdných 17 komunikací, zejména silnic druhé a třetí třídy. Nejvíce uzavřených úseků je na východě Čech, kde řidiči neprojedou čtyři silnice v Pardubickém a dvě v Královéhradeckém kraji.

19:09 - Hasiči nadále pomáhají s ochranou historického mostu v Ronově u Přibyslavi. Před polednem odstranili dřevěné bednění pod opravovaným středním obloukem a uvolnili průtok. Na řeku Sázavu stále dohlížejí, aby ji neucpaly větve a jiné naplaveniny.

18:47 - V Chotěboří Bílku na Vysočině Doubrava stále stoupá. Vyplavila jeden dům, z něhož musela být evakuována rodina, a je u prahu dalších dvou. Na mostě jsou hasiči s háky připraveni odstrčit připlouvající předměty, které by ho mohly zablokovat proud tekoucí vody. Podle pamětníků ale hladina stoupá pomaleji než v roce 1997.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Řeka Doubrava v Chotěboři.

18:23 - Vytrvalý déšť zvyšuje hladiny řek na jižní Moravě. Na odtoku z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku a na řece Jihlavě v Ivančicích platí druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Vyhlášen byl i na řece Svratce ve Veverské Bítýšce a na odtoku z Brněnské přehrady.

18:05 - Od pondělního rána do dnešního podvečera spadlo na některých místech Liberecka přes 120 milimetrů srážek, nejvíc v Jizerských horách. Intenzivní deště zvedly hladiny řek. Srážky už sice nejsou tak vydatné a někde přestalo pršet stav ohrožení ale zůstává na Smědé v Předláncích. Na dalších třech řekách mají bdělost. Vyplývá to z informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Jizerských horách.

17:47  Pražský magistrát uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce. Zároveň byla odtažena všechna zaparkovaná auta z vltavských náplavek, pro pěší jsou stále otevřeny. Postaveny byly protipovodňové stěny v Divadelní ulici a do 18:00 by měly být dokončeny i na Zbraslavi.

17:31 -  Hladina Vltavy v Praze mírně stoupá, v 17:00 by měla dosáhnout prvního povodňového stupně. V 16:30 protékalo Vltavou 417 metrů krychlových za sekundu, první stupeň začíná platit od průtoku 450 metrů krychlových. Ve středu ráno by Prahou mělo protékat 600 metrů krychlových. Hladinu Vltavy v Praze zvyšuje především Sázava, kterou v 16:30 protékalo 134 metrů krychlových.

16:57 - Ve středu se po záplavách pro veřejnost otevře budova Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ještě asi měsíc však bude fungovat s určitými omezeními, sklep se stále ještě desinfikuje.

16:55 - Třetí stupeň povodňové aktivity i nadále platí na Vysočině na řece Doubravě v Bílku a na Zlatém potoce v Dobroníně. V Dobroníně dobrovolní hasiči plní pytle pískem a budou z nich stavět protipovodňovou hráz. Hasiči zasahovali u 114 případů, 29krát na Žďársku a 28krát na Havlíčkobrodsku.

16:53 - Pardubičtí hasiči vyjížděli k více než stovce zásahů, hlavně odčerpávali vodu ze sklepů a garáží. Nejhorší je situace v oblasti Holic na Pardubicku, kde voda zaplavila asi 20 domů. Zasažené jsou obce Litětiny, Komárov, Horní a Dolní Ředice. Ve Vortové voda zaplavila čtyři chatky v zahrádkářské kolonii a odřízla od obce jeden dům a rodina se málem musela evakuovat.

16:49 - Hladiny řek v Ústeckém kraji po vydatných deštích stouply. Mandava ve Varnsdorfu se ráno dostala na první stupeň povodňové aktivity, mezi 13:00 a 15:00 byla hladina ve výši 78 cm, pak o tři cm klesla. Odpoledne dosáhl prvního stupně i Flájský potok v Českém Jiřetíně, když dosáhl 72 cm. Kamenice a Ploučnice odpoledne mírně poklesly.

16:46  - Hladiny mnoha řek v Pardubickém kraji výrazně překonaly obvyklou úroveň. Třetí stupeň ohrožení platí na Chrudimsku na Novohradce v Luži a v Pařížově na Doubravě. Kvůli Novohradce vydali meteorologové výstrahu před extrémním nebezpečím záplav. Zvedly se i další řeky, voda zaplavila domy a zahrady a uzavřela 12 úseků menších silnic.Druhý stupeň platí na Chrudimce v Hamrech a Přemilově a na Novohradce v Úhřeticích. [celá zpráva]

16:30 - Hasiči v Libereckém kraji vytahovali velké roury, které utvořily překážku v rozvodněné Bílé Nise. Dvě vytáhly, jednou odnesl proud a jednotky ji vylovily u mostku v Loučné nad Nisou.

16:24 - Středočeští hasiči od půlnoci do 15:00 zaznamenali kvůli dešti přes 100 výjezdů. Většinou šlo o popadané stromy, ale hlídali i vodní toky, rybníky nebo odčerpávali vodu ze sklepů. Museli odčerpat asi 30 centimetrů vody ze suterénu kolínské nemocnice nebo z rodinných domů v Býchorech.

16:22 - Druhý stupeň povodňové aktivity odpoledne platil podle Českého hydrometeorologického ústavu na Doubravě ve Žlebech, na Sázavě v Kácově a Zruči nad Sázavou a na Výrovce v Plaňanech.

16:00 - Aktuální stavy vody na tocích v ČR.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 25. červnu 16:00

15:21 - Praha 6 oznámila, že kvůli rostoucí hladině Vltavy jsou odstaveny přívozy v Sedlci a Podbabě.

15:16 - Na Pardubicku je nejhorší situace v okolí Holic, kde voda zaplavila asi dvacítku domů. Zasažené jsou obce Litětiny, Komárov, Horní a Dolní Ředice.

"Tady již hasiči museli odčerpávat zaplavené domy a stavěli protipovodňové hráze, aby voda nevnikala do domů," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Pytle s pískem se plní také na Chrudimsku v obcích Horka, Hlína, Chroustovice a Svídnice, přetečení hráze hrozí v Lukavici. Na Chrudimsku a Pardubicku uzavřela voda 12 úseků silnic

15:11 - S obavami stoupající vodu sledují i ve Višňové, kde dělá největší problémy řeka Smědá v Předláncích.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hasiči u Višňové odčerpávají vodu

Kvůli velké vodě musely být zavřeny některé silnice. „Do této oblasti dopraveno i pásové obojživelné vozidlo Hägglunds libereckých profesionálů, které bude zajišťovat přepravu hasičů i materiálu na problematická místa,“ uvedla mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hasiči budují provizorní zábrany z pytlů s pískem

Ve Višňové bude také provizorní stanoviště záchranky. Pro případ, kdy by obec v noci stoupající voda úplně odřízla a byla by potřeba pomoc zdravotníků. „Vystoupalo to strašně rychle. Během hodiny jsme se z prvního stupně posunuli hluboce za trojku,“ řekla starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Obci Víska už od zatopení vodou pomáhají i výkonná čerpadla v zatím nedokončené protipovodňové hrázi. „Zato s mobilními čerpadly byl problém. Museli jsme si půjčit, protože většinu jich máme v opravě po povodni před třemi týdny,“ podotkla starostka.

14:55 - Labe pod Labskou již kleslo na první stupeň povodňové aktivity. Třetí stupeň na tomto toku platí momentálně pouze u Vestřevi. Na druhý stupeň klesla rovněž hladina Jizery v Jablonci nad Jizerou.

14:37 - Vltavská kaskáda je podle ministerstva zemědělství připravena na předpokládané množství srážek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Višňová ve Frýdlantském výběžku

„Vltavská kaskáda má v tuto chvíli retenční schopnost větší než dvě stě miliónů kubíků, což znamená šanci zadržet vodu na kaskádě, aby mohla odtéct voda z problematických toků, zejména Sázavy. Tam se očekává vzestup vodní hladiny. Zároveň počítáme s tím, že Vltavská kaskáda by mohla pomoct Labi, protože se srážky postupně přesouvají na sever České republiky, a právě na této řece se očekávají větší problémy,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Zatopené pietní místo v obci Ležáky

14:33 - Na jihu Čech stále prší a hladiny řek stoupají. Podle webu ČHMÚ aktuálně platí některý z povodňových stupňů ve 12 měřicích stanicích, od rána se počet ztrojnásobil.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 25. červnu 14:30

Z prvního na druhý stupeň během dne vystoupaly čtyři toky: Nežárka v Lásenici, Černá v Ličově, Svinenský potok v Trhových Svinech a Černovický potok v Tučapech. Překročení třetího stupně povodňové aktivity hydrologové očekávají v povodí Nežárky a Lužnice.

14:24 - I nadále na většině území ČR prší. Počasí bez deště si mohou užívat pouze lidé na samém východě republiky a v částech jihomoravského kraje.

ČTĚTE TAKÉ

14:11 - Vytrvalý déšť zvyšuje hladiny řek na jižní Moravě. Na odtoku z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku a na řece Jihlavě v Ivančicích platí druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. U Nových Mlýnů je vyšší průtok, protože vodohospodáři zvýšili odtok z tohoto vodního díla, a v Ivančicích hladina Jihlavy klesá. Vyplývá to z informací dispečinku státního podniku Povodí Moravy.

14:04 - Na horním toku Labe platí na dvou místech třetí stupeň povodňové aktivity. První stupně po poledni platily na přehradě Les Království, na Úpě ve Zlíči, Stěnavě v Meziměstí na Náchodsku a na Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku, informovalo hradecké ústředí Povodí Labe.

Vodohospodáři začali postupně zvyšovat odtok z přehrady Les Království, která je nad Dvorem Králové.

13:09 - V Brně hlídkují kolem stoupajících toků městští strážníci. „Zvýšenou pozornost věnují soutoku Svitavy a Svratky. Stejně tak mají strážníci pod dohledem hráz Brněnské přehrady,” informoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

12:55 - Rovněž hladiny řek v Ústeckém kraji po vydatných deštích stoupají. Mandava ve Varnsdorfu se dostala na první stupeň povodňové aktivity, blíží se k němu i Flájský potok v Českém Jiřetíně. Na vzestupu je i Ploučnice v Benešově nad Ploučnicí a Kamenice ve Hřensku.

12:42 - Třetí stupeň již panuje i na Jizeře v Jablonci nad Jizerou. Z 86 centimetrů, které zde měla hladina ráno, se dostala na 218 centimetrů.

12:32 - Zatímco na horním toku Labe již začíná klesat, nížeji dochází k vzestupu hladiny. Na třetí stupeň se aktuálně dostalo u obce Vestřev nad přehradou Les Království.

Na nejvyšším stupni je i Doubrava v Bílku. Stejně je na tom řeka od rána rovněž v nedalekém Pařízově.

12:18 - Ve východní polovině Čech a na jihu Moravy bude podle meteorologů až do čtvrtka extrémní riziko záplav. Novou výstrahu před povodněmi vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Počasí se naopak zatím nemusejí obávat obyvatelé většiny moravských regionů, pro které meteorologové zrušili výstrahu před vydatnými dešti.

Výstraha před extrémním nebezpečím povodní platí pro většinu Jihočeského a Jihomoravského kraje, východní polovinu Středočeského, Děčínsko v Ústeckém kraji a celý kraj Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Vysočinu. Také pro Prahu ústav vyhlásil výstrahu, ale jen na nízkém stupni nebezpečí. Výstrahy pro zmíněné regiony platí až do čtvrtečních 15:00.

12:02 - V Luži, kde v úterý voda zaplavila některé zahrady a cesty, se zatím do domů nedostala. Lidé připravují pytle s pískem, aby zabránili škodám. Podle hydrometeorologů je průtok řeky stonásobně větší než obvykle.

Foto: ČTK

Další pohled na obec Luže na Chrudimsku

11:46 -  Pódium na Velkém náměstí v centru Kroměříže nevydrželo noční přívaly deště a prolomilo se. „Pódium, které slouží jako zázemí kulturním a společenským akcím, nevydrželo v noci na vydatný déšť a propadlo se,“ informoval mluvčí radnice Pavel Zrna.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Pódium na náměstí v Kroměříži neuneslo tíhu přívalového deště a prolomilo se. Foto MÚ Kroměříž

11:38 - V Předláncích dosáhla Smědá třetího stupně povodňové aktivity. Ve Frýdlantu a v Bílém Potoce, které jsou níže po proudu, je řeka na druhém stupni.

11:32 - Labe na horním toku ve Špindlerově Mlýně i na Labské přestalo stoupat. Hladina se začíná zvedat níže po proudu.

11:19 - Třetí stupeň povodňové aktivity, znamenající ohrožení, vyhlásil dopoledne starosta Dobronína na Jihlavsku. Zlatý a Mlýnský potok v obci zaplavují silnice a domy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Řeka Novohradka v Luži na Chrudimsku

„Oba potoky v obci zaplavují silnice v okolí sportovního areálu a několik domů v blízkosti obou toků,“ uvedl starosta Dobronína Ivan Sehnal.

11:15 - Praha ve 14 hodin uzavře protipovodňová vrata na Čertovce. Vyklizeny budou náplavky a připravena bude stavba protipovodňových zábran. Oznámil to primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).  [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Praha preventivně zavřela vrata chránící Čertovku před povodní.

11:09 - Na druhý povodňový stupeň vystoupala i Smědá v Předláncích a Jizera v Jablonci nad Jizerou.

11:06 -  Na hřebenech Krkonoš doposud napršelo za posledních 24 hodin kolem 120 litrů na metr čtvereční.

11:03 - Při nočním vydatném dešti se v Miroslavi na Znojemsku utrhl kus svahu nad rodinným domem a jeho zadní část zasypala hlína. V objektu bydlí tříčlenná rodina, nikdo nebyl zraněn. Město jí zajistilo náhradní ubytování. Odstraňování škod bude ale náročné, řekl mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška. [celá zpráva]

10:04 - Na čtyři desítky událostí už museli v souvislosti s vydatným deštěm řešit hasiči na Vysočině. Jak informovala jejich mluvčí Petra Musilová, v Bílku na Havlíčkobrodsku či ve Stržanově na Žďársku si už voda našla cestu do sklepů, nejčastěji však jednotky vyjížděly k odstraňování spadlých stromů, blokujících komunikace.

„Řeky a potoky se rozvodnily  zejména na Žďársku. Na velkou vodu a s ní spojené komplikace se začali připravovat v Herálci, Velkém Meziříčí a v obci Sněžné. Právě na těchto místech hasiči plní pytle s pískem a stavějí protipovodňové hráze. Rozvodnil se také potok na ulici Tyršova v Polné, i tady hasiči na ochranu okolí začali plnit pytle pískem a stavět hráz,“ přidala Musilová aktuální informace.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Zatopené pietní místo v obci Ležáky

10:02 - Na druhý stupeň se na jihu Čech dostala Nežárka v Lásenicích a Černovický potok v Tučapech. Potok Ředička ohrožuje asi 20 domů v Horních Ředicích na Pardubicku.

9:54 - Dva dny po připomenutí 71. výročí vyhlazení osady Ležáky na Chrudimsku nacisty zalila památník velká voda. Záplavy, které přišly v úterý ráno, zřejmě zanechají značné škody na porostech a některých stavbách.

Foto: ČTK

Památník obce Ležáky, který zaplavila voda

Většina hrobů a objektů v areálu je ale na vyšších místech, takže by mohla zůstat ušetřena, řekl Milouš Červencl, šéf lidického památníku, pod který Ležáky patří. Záplavy postihly Ležáky už podruhé od rozsáhlé rekonstrukce z roku 2008.

9:45 - Labe na Labské se již rovněž dostalo na třetí stupeň povodňové aktivity. Na druhý stupeň vystoupala rovněž Smědá v Bílém Potoce.

9:41 - Třetího povodňového stupně, tedy ohrožení, by mohl brzy dosáhnout průtok na řece Dyji nad Vranovskou přehradou na Znojemsku, řekla mluvčí státního podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

9:39 - Meteorologové očekávají, že třetího stupně povodňové aktivity by mohly dosáhnout toky v povodí Nežárky a Malše. Stejné nebezpečí je na tocích odvodňujících Českomoravskou vrchovinu (horní Sázava, Dyje a přítoky středního Labe). Později by se na třetí stupeň mohla dostat i střední a dolní Lužnice a nelze jej vyloučit ani na Stěnavě.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 25. červnu 9:30

9:31 - Patrně největší srážky zasáhly doposud hřebeny Krkonoš, kde spadlo kolem 95 litrů vody na metr čtvereční.

9:29 - Stovky lidí v Luži na Chrudimsku začaly ráno plnit pytle s pískem. Vytrvalý déšť zvedl hladinu v místních potocích a v říčce Novohradce až k prahům jejich domovů.

„Nějakých dvacet let to tady takhle na knop nebylo,“ kroutil hlavou pan Věrek Pavel, který odhadoval, že bude stačit ještě deset centimetrů nahoru a bude mít vodu  v kuchyni. „Všichni se modlíme, aby už přestalo pršet. I tak voda ještě stoupne,“ dodala jeho družka. V devět hodin dopoledne už voda vnikla nejméně do desítky lužeckých domů, mnoha zahrad a garáží.

9:28 - Labe se ráno dostalo na druhý stupeň ve Špindlerově Mlýně a na přehradě Labská. Stejně je na tom i Novohradka v Úhřeticích a Doubrava v Bílku. Sázava je zatím na druhém stupni ve Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám