Hlavní obsah

Pracovní volno 13. a 16. listopadu nebude

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odbory navrhovaly, aby vláda vyhlásila na 16. listopadu, případně i na 13. listopadu, pracovní volno. I přes podporu vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) to ale vláda zamítla. Podle šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na to vláda nemá pravomoci.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Z epidemiologického hlediska by bylo pozitivní, když bychom měli několik dní volna v kuse,” sdělil po jednání Blatný.

Vyhlásit 16. listopadu pracovní volno? Rozumný nápad, říká Hamáček k návrhu odborů

Domácí

Podle ministra ale neexistuje v současné době žádná legální forma, na základě které by mohl stát volno nařídit.

„Berte to tedy prosím jako moji žádost na maximální využití home officů nebo dovolených tak, aby většina z nás mohla strávit čtyři dny s maximálním omezením kontaktů,” dodal ministr.

Volno navrhly odbory 

Vládě pracovní volno navrhly odbory. Spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu by to podle nich pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích.

Návrh již dříve označil za rozumný šéf sociálních demokratů Hamáček.

Česko má totiž stále vysoký přírůstek nově nakažených i vysoké procento pozitivních testů. Roste také stále počet hospitalizovaných. Aktuálně je v nemocnicích téměř 8 tisíc lidí.

Reprodukční číslo dále klesá, už je pod hodnotou 1

Koronavirus

Data z posledních dní ale nicméně naznačují, že šíření infekce zpomaluje. Reprodukční číslo R, které odráží, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, kleslo na hodnotu 0,9.

Reklama

Výběr článků

Načítám