Hlavní obsah

Povinné respirátory ve veřejné dopravě od Velikonoc skončí, naznačil Válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve veřejné dopravě nebude od Velikonoc podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) s největší pravděpodobností povinné nošení respirátorů. I nadále nicméně zůstanou povinné ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Po víkendu se má oteplit, a až budu mít data za pondělí a úterý, tak nevidím důvod, aby byly respirátory dál povinné ve veřejné dopravě," řekl ve čtvrtek ministr novinářům.

Šíření respiračních infekcí totiž obecně podle odborníků souvisí i s počasím, viry se více přenášejí od podzimu do jara. Také proto, že lidé tráví více času ve vnitřních prostorách.

Rozvolnění v dubnu? Čísla nejsou špatná, ale vláda to neřešila

Domácí

V současné době je zakrývání dýchacích cest dál povinné v hromadné dopravě, jako jsou vlaky, autobusy, letadla nebo MHD.

Nosit respirátory je dál nutné také v pobytových zařízeních sociální péče a zdravotnických zařízeních. Kromě nemocnic, ordinací a čekáren je třeba respirátor i v lékárně.

Ve středu přibylo v Česku 5287 potvrzených případů covidu-19, nejméně ve všední den od začátku letošního roku. Nejméně je i podezření na opakované nákazy.

Lidé se ale i s příznaky chodí výrazně méně testovat. Zatímco na přelomu ledna a února letošního roku bylo podle dat ministerstva zdravotnictví denně i více než 150 000 PCR testů, v současné době je jich asi šestkrát méně.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

Reklama

Výběr článků

Načítám