Hlavní obsah

Posudky k získání průkazu ZTP budou možná dělat praktici

ČTK, hh

Posudky zdravotního stavu k získání speciálního průkazu pro postižené (ZTP) by v budoucnu nemuseli dělat posudkoví lékaři, ale nově praktici. Plánuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. Chybějící posudkáře by měli nahradit smluvní doktoři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na jednání sněmovního sociálního výboru to nastínil ve čtvrtek poradce ministryně práce Vilém Kahoun. „Záměrem je převést zpracování plnohodnotného posudku pro průkaz postižených na smluvní lékaře. Praktik by vyrobil posudek, aby úřad práce mohl rozhodnout,“ řekl.

Podle něj by se to ročně týkalo asi 90 tisíc posudků, tedy zhruba čtvrtiny. Kahoun dodal, že posudkové službě by tato změna ulehčila.

Posudková služba se s nedostatkem lékařů potýká léta. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si dlouhodobě stěžují lidé se zdravotním omezením i pacientské organizace. Situaci kritizují také poslanci. Změny systému posudků chystá pracovní skupina, kterou v únoru ustavila ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

Naštvali poslance

Zástupci ministerstva plánované změny v systému posudkové služby nejdřív popsat nechtěli, přiblížili je až po ostré kritice a výzvách poslanců. Podle politického náměstka Němcové Olega Blaška se o variantách diskutuje a resort „není připraven je publikovat“. Tento přístup rozčílil předsedkyni a další členy výboru.

„To snad ne, to snad fakt nemyslíte vážně, že s námi budete v tomto volebním období takto spolupracovat, že ministerstvo bude na výboru mlžit a mlžit a mlžit. Pokud je pět variant, tak nám je představíte a prodiskutujeme výhody a rizika,“ řekla zástupcům resortu šéfka výboru Radka Maxová (ANO).

Podle Blaška existují „čtyři koncepty“ a ministerstvo je nechce zveřejňovat proto, že každá varianta „má pro a proti a vyvolá mnoho emocí“. Resort se prý snaží hledat nejmenší zlo. „Najít nejmenší zlo je špatně, je nutné najít nejlepší variantu,“ poznamenala šéfka výboru.

Podle zastupujícího ředitele ČSSZ Pavla Krejčího měla ČSSZ v roce 1993 celkem 510 úvazků pro posudkové lékaře, kteří ročně zvládli 310 tisíc posudků. Loni bylo úvazků 266 a posudků kolem 400 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám