Hlavní obsah

Poslední rozvolnění v nedohlednu. Epidemie teď bude ustupovat pomaleji, myslí si Svrčinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Incidence počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní bude podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové klesat stále pomaleji, k 25 bychom se měli dostat do konce léta. Právě toto číslo odpovídá poslednímu balíčku rozvolnění. Vláda ho sice ještě nepředstavila, už teď je ale jasné, že minimálně roušky někde přes léto zůstanou.

Článek

„Incidence sice klesá, ale očekáváme, že pod padesátkou to tak rychle nepůjde. Počítáme, že se do konce prázdnin budeme pohybovat kolem 25 případů na sto tisíc obyvatel,” uvedla na dotaz Novinek v pátek Svrčinová.

Aktuálně je tato incidence v Česku na průměrné hodnotě 53 případů za týden na 100 000 obyvatel, před měsícem ale byla ještě téměř o 150 vyšší. Blížíme se tak k hodnotě 25, která je klíčová pro poslední rozvolnění, tedy pro balíček číslo šest.

V posledních dnech toto číslo klesá setrvale o 4 až 5 bodů denně. Například z čísla 79 klesla hodnota na 53 za jediný týden. Podle Svrčinové se tak o dalších 25 bodů dolů posune do konce prázdnin, tedy v řádu měsíců. Dává to do souvislosti s otevřením škol, především těch středních, které se chystá na pondělí.

Dva kraje odpovídají šestému balíčku. Jaká opatření v nich budou platit, není jasné

Domácí

Opatření podle balíčku číslo 6, kdy bude číslo nižší než 25, zatím nejsou známá. Není tak jasné, co ani od kdy bude platit. „Ochrana dýchacích cest a další opatření budou upřesněna,” stojí pouze v něm.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová

„Máme zpracovaný návrh, jak to bude vypadat v Česku až zhruba do října. Návrh chceme projednat v pondělí na Radě vlády pro zdravotní rizika, potom to představíme hejtmanům a široké veřejnosti,” řekla k tomu Novinkám Svrčinová.

„Nemůžeme rozvolňovat rychle. Musíme si dát čas na vyhodnocení toho, co nám to udělalo v populaci,” naznačila také hlavní hygienička.

Nepřijdete na druhou dávku? Budete mít problém, vzkazuje Svrčinová

Domácí

Naposledy pak vláda schválila například návrat středních škol k teoretické výuce, navýšila také kapacitu kulturních akcí. V červnu se pak počítá s opětovným otevřením vnitřních prostorů restaurací.

Co bude pak, ale zatím není zřejmé. Již teď je ale jasné, že minimálně někde zůstanou v létě roušky. „Zůstane to zachováno ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb,” řekla hlavní hygienička. Kromě toho se zvažují i v MHD a obchodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám