Hlavní obsah

Poslední jízda ústeckého očkovacího autobusu: Lidé čekali ve frontách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Možná naposledy vyjel v úterý v Ústeckém kraji takzvaný „očkobus“, kam si lidé mohou přijít pro vakcínu proti covidu-19. Zájemci přišli, před autobusem se tvořily fronty.

Před ústeckým očkobusem se tvořily frontyVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Zhruba 15 lidí postávalo v úterý 20 minut před druhou hodinou odpolední na náměstíčku před obecním úřadem v Petrovicích na Ústecku, kde měl autobus první zastávku. Do 14 hodin se fronta čekajících v obci, jež leží na samé hranici s Německem, zdvojnásobila.

Nejčastějším dotazem příchozích bylo to, zda musí vyplnit nějaké dokumenty. Když slyšeli, že ano, všichni si poslušně dotazník na vyplnění vzali. „Přijeli jsme dřív, musíme vše připravit,“ řekl Právu Věra Sloupová, která v autobuse očkování řídila. Zájemci si mohli vybrat ze tří druhů vakcín.

Do Petrovic dorazili lidé z různých koutů kraje. „Přijel jsem z Háje pod Klínovcem, chci být zdravý,“ řekl Právu senior, který si přišel pro třetí dávku. „Nechci se nechat stále dokola testovat, a nyní to ještě navíc platit, proto jsem přišla,“ uvedla ve frontě žena středního věku, která dorazila z Chlumce.

Babiš si pochvaluje konec testů zdarma. Proto máme očkovací boom, míní

Domácí

Místních lidí přišla menšina. „Lidé jsou u nás asi jako všude rozděleni na dva tábory, jedni chtějí, druzí nechtějí, proočkovanost je jako v celém regionu, nejsme ničím výjimeční,“ řekla Právu starostka obce Andrea Kortanová, podle níž bylo zhruba 60 procent zájemců o vakcínu odjinud.

Netrpělivě čekali lidé na autobus v Trmicích na Ústecku. I kvůli zpoždění v Petrovicích tam nakonec dorazil se zpožděním.

Žáci se budou testovat v osmi okresech

Domácí

Očkobus jezdil od září po obcích v Ústeckém kraji na základě dohody s místními samosprávami. Cílem bylo přiblížit očkování lidem v místech vzdálených od velkých očkovacích center.

Do minulého týdne pracovníci očkobusu naočkovali zhruba tisícovku lidí, zájem v posledních dnech rostl.

„Uvidíme, jestli ho budeme obnovovat, ale pro tyto dny končí. Zájem o očkování je veliký, v pondělí stály u očkobusu v obcích na Lounsku velké fronty, naočkováno tam bylo přes 280 lidí, a to je hodně velké číslo,“ řekla Právu mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Očkování v očkobusu v Ústeckém kraji

Krajská zdravotní nyní posiluje kvůli velkému zájmu kapacity očkovacích týmů ve všech svých sedmi nemocnicích, posilují také týmy, které objíždí domovy seniorů. Prodlužují se i otevírací doby očkovacích center.

Před pražským očkovacím centrem jsou opět fronty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám