Hlavní obsah

Poslankyně ČSSD Nytrová čelí za výroky o homosexuálech ve vlastní straně ostré kritice

Novinky, zpe
Praha

Výroky, které poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová ve středu pronesla o homosexuálech, její straničtí kolegové odsuzují. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera by se měla Nytrová za svá slova omluvit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček a Bohuslav Sobotka na jednání Sněmovny

Článek

Předseda Senátu Milan Štěch ve čtvrtek uvedl, že vyjádření Nytrové bylo velmi nešťastné. „Bylo to nedomyšlené, neseriózní a naprosto hloupé,“ konstatoval. Podotkl však, že názor, že by páry stejného pohlaví neměly vychovávat dítě, je legitimní.

Nytrová svůj postoj odůvodnila tvrzeními, že u homosexuálů je vysoká promiskuita, nadprůměrný vztah k alkoholu a drogám a větší sklon k násilnému chování. Řekla také, že homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi. [celá zpráva] Pozdvižení ještě umocnila později, když řekla, že svá tvrzení opírá o články na internetu a diskuse pod nimi.

Měla by zvážit veřejnou omluvu, zní z ČSSD

Ještě ostřeji se do své stranické kolegyně pustil ministr Dienstbier. „Byl to naprosto nepochopitelný výstup, snůška nesmyslů a urážlivých informací z nějakých pochybných zdrojů. Byly to homofobní nenávistné výroky, které jsou zcela nepřijatelné,“ kritizoval.

Nytrová by podle něj měla zvážit veřejnou omluvu a zamyslet se, do jaké míry věří v sociálnědemokratické hodnoty.

Její výroky jsou nepřijatelné a jdou proti hodnotám, na kterých stojí sociální demokracie
Jan Hamáček (ČSSD), předseda Sněmovny

I šéf Sněmovny Jan Hamáček si myslí, že to Nytrová přehnala. „Její výroky jsou nepřijatelné a jdou proti hodnotám, na kterých stojí sociální demokracie,“ napsal Novinkám.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roamn Sklenák pak na Twitteru vyzval frýdeckomísteckou organizaci strany, odkud Nytrová pochází, aby do příštích sněmovních voleb vyslala nějakého sociálného demokrata.

Od názorů poslankyně se už dopoledne distancoval i premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, který se s ní chce sejít.

Babiš: Takové názory jsme tu ještě neměli

Nytrová ale sklidila kritiku i od politiků z jiných stran. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl prý doslova šokován. „To jsme ještě nezažili ve Sněmovně, takové názory. Myslím si, že pokud si v rámci homosexuálního páru jeden přivede do vztahu dítě, tak ten druhý by si ho mohl osvojit. Z tohoto pohledu by měli mít stejný nárok jako heterosexuální páry,“ míní.

Senátor za ODS Jaroslav Kubera zase prohlásil, že se „paní poslankyně nechala trochu unést, ale i ona má právo na svůj názor.“

Anketa

Věděli jste, že existuje poslankyně Nytrová, před tím, než vystoupila se svým projevem proti homosexuálům?
Ano
6,2 %
Ne
93,8 %
Celkem hlasovalo 2909 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám