Hlavní obsah

Poslankyně chce cizincům zpoplatnit studium v češtině

Novinky, Michal Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina cizinců nemusí na veřejných vysokých školách platit školné. Studují totiž v češtině a v tomto případě mají stejné podmínky jako studenti z Česka. Poslankyně Kristýna Zelienková (ANO) usiluje o změnu zákona, která by cizincům s trvalým bydlištěm mimo EU zpoplatnila i obory v českém jazyce. Pro změnu zákona jsou i další poslanci a odborníci.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně hnutí ANO Kristýna Zelienková

Článek

Rektorka Vysoké školy ekonomické (VŠE) Hana Machková je také pro zpoplatnění česky vyučovaných studijních oborů pro cizince, kteří nejsou občany Evropské unie. Cizinci podle jejího názoru svými daněmi nijak nepřispívají do českého rozpočtu, z něhož se jejich studium platí.

Studium v českém jazyce by zpoplatnil i Václav Klaus mladší, expert ODS pro oblast školství. „Vysoké školy stojí daňové poplatníky přes 20 miliard korun ročně. To znamená, že nejsou zadarmo. Máme takový silný zájem na výuce dospělého ,Tatara‘?“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zelienková nechce zahraničním studentům omezit možnost studia v České republice. Vidí však problém v souvislosti s daňovými poplatníky a místy pro české studenty.

„Rubem této univerzální politiky studia zdarma je omezení míst pro české studenty, kterým přitom na studium vydělávají daňoví poplatníci, dále nejistý přínos zahraničních absolventů naší zemi. Značná část jich z Česka po ukončení studia odjede. A také se vytváří tlak na stát ze strany neúspěšných českých uchazečů o studium, ať už v hledání volných míst na jiných vysokých školách, potřebě vytváření nových pracovních míst, případně podpory v nezaměstnanosti atd.,“ řekla Zelienková.

Zahraniční studenti hrají důležitou roli

Mluvčí Českého vysokého učení technického (ČVUT) Andrea Vondráková má názor opačný. Zahraniční studenti jsou podle jejích slov vítáni, protože pomáhají vytvářet žádoucí pestrost mezinárodního spektra a vyrovnávají úbytek českých studentů spojený s demografickým poklesem.

„Chceme-li, aby se naše univerzity umisťovaly v popředí žebříčků světových univerzit, nemůžeme zároveň litovat, že zahraniční studenti zabírají místo českým studentům. Buď budeme celosvětově kvalitní, nebo provinciální. Zahraniční uchazeči a studenti přispívají k tomu, že můžeme přijímat skutečně kvalitní zájemce o studium,“ řekl Novinkám mluvčí České zemědělské univerzity Josef Beránek.

Ministerstvo školství změny neplánuje

Ministerstvo školství podle jeho mluvčí Kláry Bílé žádné změny v novele zákona neplánuje. „Ministr je pro zachování současného stavu. Tedy student, jehož studijním jazykem je na vysoké škole čeština, studuje zdarma. Zpoplatněné je pak studium v cizím jazyce,“ uvedla Bílá.

Na Univerzitě Karlově se již několik let udržuje počet cizinců kolem 13 až 15 procent z celkového počtu studentů. To podle mluvčího UK Václava Hájka odpovídá trendům a strategiím univerzity. „UK má dlouhodobě větší počet cizinců v českojazyčných studijních programech/studijních oborech, neboť se UK dlouhodobě angažuje v přípravných kurzech českého jazyka,“ řekl Hájek.

Studenti si mohou vybrat ze dvou variant kurzu. Z jednosemestrální varianty za 3175 EUR (87 535 Kč) nebo dvousemestrální varianty za 5770 EUR (159 079 Kč).

„Ve dnešním otevřeném světě si cizinci mohou vybírat země i školy, na kterých budou studovat, a pokud má vysoká škola přísné přijímací zkoušky, nevidím důvod pro rozlišování studentů podle národnosti,“ uvedla Machková.

Vysoká školaNejpočetnější národnostiStudující v Češtině
České vysoké učení technickéSlovensko, Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Bělorusko, Vietnam, Francie, Španělsko, Německo, USA, Indie, Jižní Korea, Tchaj-wan2096
Univerzita KarlovaSlovensko, Rusko, Velká Británie, Portugalsko, Norsko, Řecko, Německo5164
Vysoká škola ekonomickáSlovenská republika, Rusko, Vietnam, Ukrajina, Bělorusko, Kazachstán2823
Jihočeská univerzitaSlovensko, Rakousko, Ukrajina, EU250
Česká zemědělská univerzitaRusko, Kazachstán, Slovensko, Ukrajina, Vietnam, Španělsko, Bělorusko1337

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám