Hlavní obsah

Poslanci VV vládu podpoří, strany se dohodly u Klause

Praha
Aktualizováno

Všechny tři strany vládní koalice si uvědomují vážnost současné politické a hospodářské situace v ČR a kladou zásadní důraz na to, aby vláda mohla ve stávajícím složení fungovat i nadále. Po jednání se špičkami koaličních stran to na Pražském hradě prohlásil prezident Václav Klaus. Poslanecký klub VV následně oznámil, že podpoří vládu při hlasování o vyslovení nedůvěry.

Článek

"Jsem rád, že zástupci stran si jasně uvědomili závažnost hospodářské a politické situace a kladou důraz na to, aby mohla vláda pokračovat," uvedl po jednání Klaus.

Dodal, že o výsledku jednání nesepisovali žádnou dohodu. Prezident se stane garantem splnění sporných bodů, jako je budoucnost policejního prezidenta, předložení protikorupční strategie či vytvoření generální inspekce bezpečnostních složek. Právě hlava státu bude tím, kdo v případě neplnění dohody bude o situaci informovat veřejnost.

Klaus na úvod jednání uvedl, že vývoj kolem koalice vyžaduje jednání na nejvyšší úrovni. "Nemohu dělat, že se mě tato situace netýká," řekl před schůzkou Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídři koalice po schůzce s prezidentem Klausem na Hradě

VV vládu podrží

VV ústy svého předsedy Radka Johna uvedly, že důvěra je limitovaná a vázaná na protikorupční opatření, která budou přijata ještě letos a příští rok v lednu.

Strana rovněž zopakovala, že trvá na odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Spor o policejního prezidenta

Strany v koalici se dosud nebyly schopny dohodnout. V pondělí přišel premiér Petr Nečas s ostrým prohlášením, že jakékoli kladení podmínek pro hlasování proti nedůvěře vládě je v rozporu s koaliční smlouvou. Řekl také, že Věcmi veřejnými požadovaná výměna policejního prezidenta by podle ODS měla provázet i výměna ve vedení resortu vnitra. V reakci na premiérův výstup opustily VV v pondělí večer koaliční jednání.

Poslanci ODS stojí za premiérem NečasemVideo: Novinky

ČSSD: Slábnoucího premiéra zachraňuje prezident

Sociální demokraté na dohodu stran posvěcenou prezidentem ihned reagovali. "Slábnoucího předsedu vlády zachraňuje prezident republiky. Je zřejmé, že pozice premiéra byla oslabená," řekl úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Podle něj se strany nebyly schopny dohodnout a prezident musel pomoci. Sociální demokracie požaduje, aby koalice zveřejnila podmínky dohody s Klausem.

ČSSD i přesto, že poslanci vládní strany vysloví vládě důvěru, chce, aby se o nedůvěře hlasovalo. Schůze, na níž by se tak mělo stát, ale zatím nezačala.

Kalousek: ODS a VV se dohodly

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek Právu řekl, že doufá, že dohoda dosažená na Hradě pomůže tomu, aby všichni koaliční poslanci hlasovali pro důvěru.

"Od začátku pro nás bylo prioritou naplňování programového prohlášení vlády a jsem hluboce přesvědčen, že i pro ostatní koaliční partnery. Byl jsem svědkem dohody mezi ODS a VV, kterou pokládám za logickou," řekl Kalousek, ale o dalších podrobnostech mluvit nechtěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám