Hlavní obsah

Nečas by měl odstoupit, pád vlády si však lidé nepřejí, uvádí průzkum

• Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Petr Nečas (ODS) by měl kvůli kauze na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) odstoupit. Myslí si to 46 procent lidí. Opačný názor má 36 procent Čechů. Lidé si zároveň nemyslí, že by měla padnout celá vláda. Plyne to z výsledků internetového průzkumu společnosti Sanep.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Nečas, za ním jeho místopředseda Pavel Drobil

Článek

Agentura tvrdí, že odchod Nečase preferuje většina stoupenců opozičních ČSSD a KSČM, ale i většina voličů vládních VV. Opačný názor mají příznivci ODS a TOP 09. Zároveň však 18 procent lidí nemá na věc jasný názor.

48,9 procenta lidí se nedomnívá, že by kauza měla mít za následek pád celého kabinetu. Opačný názor má 33,6 procenta lidí. Dalších 17,5 procenta nemá na věc jasný názor. Podle 66,4 procenta dotázaných však kabinet úterní hlasování o vyslovení nedůvěry přečká.

Domníváte se, že by měl v souvislosti s údajnou korupční kauzou při výběrových řízeních na SFŽP odstoupit premiér Petr Nečas jak požaduje ČSSD?
Ano33,3
Spíše ano12,7
Ne22,6
Spíše ne13,4
Nevím18
Zdroj: Sanep

"Dosud uvedené informace o údajné korupční kauze při výběrových řízeních na SFŽP považuje za závažné a poukazující na korupční jednání konkrétních státních úředníků a samotného ministra životního prostředí Pavla Drobila 67,5 procenta dotázaných," tvrdí průzkum.

Jak Nečas, tak Drobil měli podle většiny lidí okamžitě poté, co se dozvěděli o podivných skutečnostech na SFŽP, podat trestní oznámení.

Domníváte se, že údajná korupční kauza SFŽP, která vyústila rezignací ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), by měla mít za následek pád vlády?
Ano20,4
Spíše ano13,2
Ne30,7
Spíše ne18,2
Nevím17,5
Zdroj: Sanep

Internetový průzkum se uskutečnil od 17. do 19. prosince na vzorku 2632 dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám