Hlavní obsah

Poslanci se přeli o příspěvky pro prvňáky

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř o devět tisíc by se mělo v příštím roce zvýšit porodné, které dostávají matky od státu za narozené dítě. Navrhli to členové sociálního výboru parlamentu při jednání o změně zákona o státní sociální podpoře, která má zavést jednorázový tisícikorunový příspěvek pro prvňáčky. Návrhem se v pátek poslanci zabývali v tzv. druhém parlamentním čtení.

Článek

Pokud záměr poslanci beze změn schválí, pak by nedostávaly ženy za narození jednoho dítěte 8600 korun jako dosud, ale rovnou 17 500 korun. Platit by zákon měl od dubna příštího roku.

Za dvojčata dnes matka dostane porodné ve výši 20 640 korun. Podle návrhu by obdržela 35 000 korun. Porodné se vypočítává tak, že částka životního minima na osobní potřeby dítěte - v současnosti 1720 korun (od ledna pravděpodobně 1750 Kč) - se při narození jednoho děcka pětinásobí, při narození dvou dětí šestinásobí. Protože jde o dvě děti, tak se částka ještě násobí dvěma.

Od trojčat je porodné ve výši desetinásobku s tím, že se částka také vynásobí počtem narozených dětí. Poslanci navrhují, aby desetinásobek platil u všech narozených dětí. Pokud se tedy dnes narodí například dvojčata, pak je porodné: 1720x6x2 = 20 640 Kč. Od dubna příštího roku by bylo: 1750x10x2 = 35 000 Kč.

"My návrh sociálního výboru vítáme. Každá snaha, jak podpořit rodinu, je přínosná," řekla Právu v pátek mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Kateřina Beránková.

ODS: Příspěvek pro prvňáky je populismus

Ostrá debata se v pátek strhla nad záměrem vlády zavést pro děti, které mají jít do první třídy základní školy, jednorázový tisícikorunový příspěvek na nákup školních pomůcek.

Poslanci ODS vystoupili tvrdě proti. Podle nich jde o předvolební populismus a snahu o uplácení voličů. "Jen pouhý bloud nevidí v tomto návrhu čirý předvolební populismus a uplácení voličů. Tisíc korun těsně před volbami. Nemohu jinak než navrhnout zamítnutí," prohlásil v emotivní diskusi Petr Tluchoř (ODS).

Naopak lidovec Josef Janeček se návrhu zastal: "Musím vystoupit proti tomu, že tento návrh je populismus. Tento návrh je určitě málo koncepční. Ale rozhodně to není populismus. Je to možná pozdní si vzpomenutí na to, že řada našich rodin žije v obrovských problémech. A toto je mizerný způsob, jak jim pomoci. Ale aspoň díky za to. Rozhodně protestuji proti tomu, aby takový návrh byl zamítnut," uvedl.

Občanská demokratka Eva Dundáčková v zápalu diskuse zvolila předvolební rétoriku, když prohlásila, že kdo to myslí s podporou rodin vážně, bude příští rok volit Modrou šanci ODS. "To tady už máme volební mítink?" reagoval vzápětí ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). ODS podle něj myslí hlavně na bohaté a svou Modrou šancí "balamutí".

Příspěvek podle návrhu dostanou jen ty rodiny, které mají nárok na dětské přídavky. Podle vládní verze by měl nárok vzniknout k 1. červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám