Hlavní obsah

Poslanci se v televizi hádali kvůli hlasování o daňovém balíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hádku se místy proměnila nedělní debata v České televizi mezi poslanci Jaroslavem Faltýnkem (ANO), Jakubem Michálkem (Piráti) a Janem Bartoškem (KDU-ČSL) na téma daňového balíčku. Opozici vadí, že se o něm má hlasovat ve středu dopoledne, i když ještě neskončila sněmovní rozprava.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Faltýnek

Článek

Bartošek hájil ideu obrátit se kvůli hlasování o daňovém balíčku na Ústavní soud. Koalice totiž v reakci na dlouhou debatu vyplněnou kritickými projevy opozičních poslanců prosadila, že Sněmovna bude hlasovat příští týden ve středu ještě před ukončením rozpravy.

Bartošek zdůraznil, že se diskutovalo k věci. Daňový balíček zkritizoval. „Vláda se zachovala tak, že rozdala a slíbila více. A zajímavé je, že napřed se rozhodlo o rozpočtu,“ řekl Bartošek. „Očekávání příjmu se nenaplní,“ varoval také.

Bojkot, pokrytectví, zrada a obstrukce. Vláda a opozice se hádaly o tom, kdo víc blokuje Sněmovnu

Domácí

Faltýnek postup koalice hájil tím, že k podobným případům došlo v minulých letech několikrát a že nabízel Sněmovně další prodloužení jednání. Argumentoval také tím, že kdysi v případě EET, kdy se jednalo 38 hodin a že Bartošek tehdy také ukončil diskusi.

Michálek ovšem upozornil, že od té doby už v podobné věci rozhodoval Ústavní soud.

Podle Bartoška také vláda vůbec s projednáním daňového balíčku nespěchala: „Daňový balíček jste schválili 21. května, první čtení bylo 9. a 10. července, pak byly prázdniny a druhé čtení se konalo 25. září. A nikdy nezazněl návrh na zkrácení lhůty projednávání,“ uvedl.

Faltýnek se také dostal pod palbu, že u navrhovaných opatření nebyla provedena analýza dopadů, a to ani u zvýšení daní z hazardu, alkoholu a tabáku. A nezjistilo se, zda to nepovede k nárůstu černého trhu.

Faltýnek pak nebyl schopen odpovědět, zda vypadne z daňového balíčku zdanění plynu pro domovní kotelny: „Na to neumím odpovědět.“

Jedno ale věděl: „O dani bude hlasovat poslanecká sněmovna jako celek ve středu v deset.“

„Vláda jede jako vlak”

Diskuse byla dost neurovnaná a vypjatá. „Lidovci už toho navykládali,“ odbýval třeba Faltýnek Bartoška. Ten ho opakovaně žádal, aby mohl mluvit, a aby mu poslanec ANO neskákal hned do řeči.

Faltýnek také živě komunikoval s moderátorem Václavem Moravcem, přičemž ovšem tu a tam minul otázku. Moderátora se dokonce musel optat, na co že se ho ptal. Ten mu odpověděl, že se bude ptát klidně opakovaně. Jednalo se o téma exekucí.

Zjistit, jaké jsou vlastně priority vlády, když to exekuce nejsou, se mu ale nepodařilo. Faltýnek na výhrady řekl jen: „Vláda jede jako vlak.“

Reklama

Výběr článků

Načítám