Hlavní obsah

Poslanci schválili omezení politických trafik ve firmách. Je to k ničemu, tvrdí ODS

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické trafiky ve státních firmách by se měly omezit. V rámci vládní novely nominačního zákona o tom v pátek rozhodli poslanci. Pro návrh zákona se vyslovilo 119 poslanců. Zákon prošel i díky hlasům ANO, KSČM, Pirátů, ČSSD i lidovců, kritizovala ho naopak ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování. Ilustrační foto

Článek

Kandidáti do orgánů státních firem budou na základě zákona procházet výběrovým řízením před vládním výborem. Definitivní slovo při výběru bude mít ale konkrétní ministr a doporučení výboru bude pouze poradní.

Aby doporučení bylo závazné, prosazovali Piráti, taková úprava nakonec ale neprošla. Ministr bude muset v případě, že rozhodne jinak než výbor, svůj postup zdůvodnit.

Kremlíkův favorit Nebeský má šéfovat drahám

Ekonomika

„I když není návrh tak důsledný jako náš, tak ho podpoříme. V budoucnu budeme prosazovat, aby se do zákona dostala i problematika vlastnické politiky státu,” řekl na jednání předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Vládní návrh se týká společností s majetkovou účastí státu, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železniční dopravní cesty. Stanovuje například i to, že do orgánů těchto společností by se mohli hlásit jen lidé starší 25 let.

Stanjura: Zbytečný zákon

Návrh nepodpořila například ODS. Podle šéfa jejich poslanců Zbyňka Stanjury je k ničemu. „Toto je typický návrh zákona, který je zbytečný. Jde o novelu zákona typu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Není důležité, zda uděláme formální výběrové řízení, když si nakonec vybere sám ministr. Lituji ostatní účastníky, protože dělají jen křoví,” kritizoval návrh Stanjura.

Firmy už nebudou trafiky, slibují v Praze

Domácí

Plnou politickou odpovědnost za nominanty podle něj nese ministr a je na jeho uvážení, zda si někoho vybere, nebo udělá výběrové řízení. Narážel například i na výběr nového ředitele Českých drah, kde je podle něj velká řada pochybností. Stanjura si myslí, že by ani tento zákon nezabránil tomu, aby byl vybrán Václav Nebeský, favorit ministra dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám