Hlavní obsah

Kremlíkův favorit Nebeský má šéfovat drahám

Právo, Jiří Novotný

Dozorčí rada Českých drah (ČD) má ve středu rozhodnout o tom, kdo se na základě výběrového řízení stane novým předsedou představenstva a generálním ředitelem tohoto státem vlastněného dopravce. Žhavým adeptem je nynější politický náměstek ministryně pro místní rozvoj Václav Nebeský, přestože nikdy neřídil velký podnik.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Václav Nebeský

Článek

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) favorizoval Nebeského už letos v červnu, kdy odvolal tehdejšího šéfa Českých drah Miroslava Kupce. Podle informací Práva chtěl 41letého Nebeského do čela ČD rovnou jmenovat, nakonec ale premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodl, že musí být vyhlášeno výběrové řízení. To bylo vypsáno 24. června a přihlásilo se do něj přes třicet uchazečů.

Manželka možného šéfa ČD bude dohlížet na odpověď do Bruselu

Domácí

Výběrová komise později zúžila jejich počet na čtrnáct a z nich vybere dva členy představenstva ČD, které je nyní jen tříčlenné. Další místo v představenstvu je totiž uvolněno po Michalu Heřmanovi, který v květnu odešel do OKD.

Jak uvedla ČTK, dozorčí rada podle důvěryhodných zdrojů zvolí do představenstva Nebeského a expředsedu Sdružení dopravních podniků ČR Michala Krause, který je nyní členem představenstva Plzeňských městských dopravních podniků. Až bude mít představenstvo všech pět členů, bude zvolen jeho předseda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministry dopravy Vladimír Kremlík

Tím by mohl být právě Nebeský nebo současný místopředseda představenstva pověřený řízením ČD Radek Dvořák.

Server Zdopravy.cz přitom už dříve upozornil, že kvůli Nebeskému dozorčí rada, organizující celé výběrové řízení, výrazně snížila nároky na kvalifikaci a praxi uchazečů.

Zkušenosti z řízení zkrachovalé firmy

České dráhy zaměstnávají 23 500 lidí. „Ještě loni, když ČD hledaly nového člena představenstva, byla podmínkou zkušenost z nejvyššího managementu firmy s nejméně 300 zaměstnanci. Letos stačí mít za sebou manažerskou zkušenost z firmy s nejméně sto lidmi,“ napsal server Zdopravy.

Šéf ČD: Řekli mi, že končím a nahradí mě Nebeský

Domácí

Tato úprava samozřejmě nahrává právě Nebeskému. Ten přede dvěma lety působil v dceřiné společnosti Českých drah Informační systémy a je členem řídícího výboru ČD. „Ve svém životopise však Nebeský jako zkušenost z nejvyššího mana­gementu uvádí pouze post technického ředitele již zkrachovalé společnosti UniControls, která měla kolem 150 lidí,“ pozastavuje se server Zdopravy.

Kromě toho byl Nebeský nějaký čas členem statutárních orgánů soukromých společností XT-Card, 4Sky, Krymské komunitní a Visefi.

Komise vybrala šest kandidátů do představenstva ČD včetně Nebeského

Domácí

Piráti zase už v červnu po odvolání Kupce kritizovali, že by ho měl vystřídat právě Nebeský, jehož manželka Olga na ministerstvu pro místní rozvoj vede sekci koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů. Dávali to tehdy do souvislosti s vypracováním odpovědi české strany na předběžnou auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů Babiše.

„Možné jmenování Nebeského tedy vypadá jako uplácení,“ prohlásil tehdy předseda poslaneckého klubu pirátů Jakub Michálek. Olga Nebeská ovšem nyní oznámila, že na svůj post na MMR bude ještě v tomto měsíci rezignovat. Odpověď na předběžný audit MMF odeslalo už v srpnu.

Na možnou volbu Nebeského včera upozornil i poslanec ODS Stanislav Blaha. „Chci věřit tomu, že pan ministr dopravy si je vědom toho, že národní dopravce a pozice jeho generálního ředitele je významný post, a upřednostní profesní kvality před udělováním trafik,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám