Hlavní obsah

Odložit nájem si budou moci podnikatelé i běžní nájemníci

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Podnikatelé, kteří museli kvůli nařízení vlády uzavřít provoz, budou moci požádat o odklad nájemného až o tři měsíce, tedy do června. O odklad budou moct žádat i nájemníci bytů, a to až do července. Ve středu o tom rozhodli poslanci, podpořili tak vládní návrhy. Zákony musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Foto: ČTK

Karel Havlíček

Článek

Podle přijatého zákona by podnikatel, který je v nájmu, mohl požádat svého nájemce o odklad nájmu až do 30. června. Doba se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka může ještě prodloužit, pokud by se prodlužovala vládní opatření související s koronavirem.

Zákon by se měl týkat těch, kteří museli své provozovny uzavřít v březnu, a to právě v důsledku vládních nařízení. Nájemce ale musí být schopen doložit, že není schopen splácet, v takovém případě nesmí dostat do letošního 31. prosince výpověď z důvodu dlužného nájemného, neboť odložené nájemné za období od 12. března do 30. června bude splatné právě do konce roku. Původní vládní návrh počítal až s 31. březnem 2022.

Služby se platit budou

Zákaz jednostranného ukončení nájmu pro podnikatele v ochranné době do prosince letošního roku se má vztahovat jen na neplacení nájemného, ale nikoliv neplacení energií a dalších služeb, což se podařilo prosadit opozičním Starostům.

Důvodem změny je to, že pronajímatel prostor také nebude osvobozen od platby za energie.

Podle Havlíčka se jedná zejména o firmy v oblasti maloobchodu a část služeb. Kromě obchodů vláda zavřela například restaurace, hospody či kina.

Opozice: Děláte to složité

Návrh ve Sněmovně ale obecně kritizovala opozice, největší problém vidí v tom, že stát tímto rozhodnutím pouze přenese břemeno na pronajímatele, který bude muset následně opět žádat po státu kompenzace, což bude znamenat pouze další byrokracii a zesložitění celého systému.

„Proč to děláme tak strašně složitě a přenášíme odpovědnost z jednoho na druhého? Vždyť to musí někdo administrovat, kdo to bude dělat? Stačilo by dát podnikatelům finance na fixní náklady a postupně a rozumně uvolňovat opatření,” prohlásil na plénu šéf poslanců STAN Jan Farský.

„Nechceme, aby se rozjelo domino a přeneslo zodpovědnost na někoho dalšího,” pokračovala v tomtéž duchu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Opozice například navrhovala, aby nájem hradil stát, a to buď ze 100 či z 80 procent, a nikoliv aby to musel řešit pronajímatel.

Sto procent by stát hradil v případě, že byla provozovna zcela uzavřena. Osmdesát procent by zase proplatil, když by byl výrazně omezen její provoz.

Odklad i pro nájemníky bytů

Poslanci se po dlouhém jednání a kritice opozice shodli i na odkladu nájmů pro nájemníky bytů, který předkládala ministryně Klára Dostálová.

Nájemník bude moct svého nájemce požádat o odklad splátek až do konce července 2020, dluh pak musí splatit do konce roku 2020, původně to vláda navrhovala až do května 2021. Odklad se ale netýká plateb energií.

„Cílem zákona není odpuštění nájemného, ale jeho odklad. Musí platit služby spojené s nájemným,“ upozornila ministryně Klára Dostálová (za ANO).

Od kdy by mohl nájemník žádat a co se stane, pokud nezaplatí nebo nájem vypoví, zatím ministryně neřekla. Jasné parametry zákona, tak známé nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám