Hlavní obsah

Poslanci podpořili rozšíření pravomocí ombudsmana

Novinky, Václav Lang
Praha

Veřejný ochránce práv se možná v budoucnu bude smět obracet na Ústavní soud a podávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci. Opozice v úterý ve Sněmovně neuspěla s pokusem odmítnout návrh, který to umožní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová ve Sněmovně

Článek

Pokud zákon Sněmovna schválí v třetím čtení a následně uspěje i v Senátu a u prezidenta, bude mít nově ombudsman pravomoc obracet se na Ústavní soud ve věci zrušení zákonů či jejich částí a možnost podávat veřejnou žalobu proti diskriminaci.

Zákon před poslanci hájil jeho předkladatel, ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Uvedl, že se nejedná o nic neobvyklého a že obě novinky jsou v rámci EU standardní.

Proti je naopak pravice, například poslankyně ODS Jana Černochová uvedla, že je návrh nesystémový a měl by destabilizující dopad. Pravice navrhovala zamítnutí v prvním čtení, to ale poslanci odmítli, takže zákon prošel do dalšího čtení.

Sněmovna ale nestihla odhlasovat jeho propuštění do výborů, neboť si předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vzal v době, kdy se rozhodovalo o přiřazení zákona k projednání výborům, pauzu na jednání klubu, načež bylo úterní jednání přerušeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám